Januari 2018


Voorgerecht


garde

Bietensoep met mierikswortelroom en geitenkaas.


Voor 6 personen.

Ingrediënten:

SOEP:

4 eetlepels olijfolie
2 fijngesneden sjalotten
1 geschilde en fijngesneden appel
1 theelepel geraspte gember
3 geschilde, fijngesneden bieten
2 theelepels ciderazijn
1 theelepel suiker
5 deciliter bouillon.


MIERIKSWORTELROOM:

30 gr geschilde en fijngesneden mierikswortel (mag natuurlijk ook kant en klaar uit potje of wasabi)
2 eetlepels blanke azijn.
1 eetlepel poedersuiker
2 deciliter geslagen room
mespuntje zout

GEITENKAAS:

12 in repen gesneden plakken stokbrood van circa 12 cm lang en 4 cm breed.
5 eetlepels olijfolie
300 gr geitenkaas gembersiroop
2 eetlepels gesneden bieslook

bietensoep
Bereiding:

Bietensoep:
Doe de olijfolie in een pan. Bak sjalotten en appel even aan zonder te kleuren. Doe de gember erbij en de bieten en bak het geheel op een laag vuurtje ongeveer 5 minuten. Voeg dan de azijn en de suiker toe en laat de azijn verdampen (om de smaak minder zuur te maken). Voeg daarna de bouillon toe en laat de soep 1 uur zachtjes trekken met deksel. (bij rauwe bieten 2 uur). Pureer de soep en zeef hem. Breng op smaak met peper en zout.

M
ierikswortelroom: meng de mierikswortel met suiker en azijn en pureer het geheel in een keukenmachine. Klop de room stijf met het zout. Roer de mierikswortel langzaam door de room.

Geitenkaas:
Neem een koekenpan. Bak de repen brood in olijfolie goudbruin en beleg ze met een laagje geitenkaas. Besprenkel ze met een paar druppels gembersiroop en bieslook en leg hierop de overige zes repen brood. Verwarm ze 3 minuten in de oven. PRESENTATIE: Schep de warme soep in een kom of bord. Schep een lepel mierikswortel room op de soep en serveer de soep met de geitenkaas.



Hoofdgerecht


garde

Kruidige kip rolletjes


Ingrediënten:


4 kipfilets a 125 gr
peper, zout
1 sjalot, gesnipperd
200 gram ricotta
3-4 eetlepels oregano, fijngesneden
2 eetlepels kappertjes
8 dunne plakjes rauwe ham
blaadjes van 2-3 takjes platte peterselie
4 eetlepels olijfolie
Extra nodig: stukje huishoudfolie,
keukentouw

Bereiding:

Halveer elke kipfilet door hem platliggend, voorzichtig onder de hand in tweeën te snijden tot
filetjes van circa 10x15 cm.
• Leg elk filetje tussen ruim huishoudfolie en geef er met
bijvoorbeeld de bodem van een steelpan een klap op, om de filetjes nog dunner te maken.
Bestrooi de filets met wat peper en zout.
• Voor de vulling: fruit de sjalot circa 3 minuten op halfhoog vuur in een koekenpan.
• Meng in een kommetje de ricotta met de oregano, kappertjes en wat peper en zout.
• Verdeel dit over de dunne kipfilets en rol ze op tot rechte rolletjes van circa 10 cm breed.
• Bestrooi elk plakje ham met 1/8 van de peterselie blaadjes en leg er een kip rolletje op.
• Rol de gevulde kipfilets elk in een plakje ham en bind de rolletjes op met een stukje keukentouw.
• Verhit de olie in een koekenpan en bak de rolletjes zachtjes mooi bruin en gaar in 15-20 minuten.


Heerlijk om warm te eten met bijgerechten, maar ook koud lekker, als lunch of (in plakken gesneden) als borrelhapje.

Bijgerechten:


garde

Salade caprese

(voor 4 personen)

Ingrediënten voor de salade:
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 2 middelgrote mooie trostomaten
  • pesto
  • olijfolie (extra vierge)
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • verse basilicumblaadjes voor de garnering
  • verse peper

Ingrediënten zelfgemaakte pesto:
  • olijfolie (extra vierge)
  • 30 gram verse basilicum
  • 2 tenen knoflook
  • 30 gram pijnboompitten
  • 30 gram parmezaanse kaas
  • zout en peper


De pesto maken

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat deze lichtbruin zijn. Houdt wat pijnboompitten over om de salade te garneren.

Haal de basilicumblaadjes van de stengeltjes. Houdt wat blaadjes over voor de garnering.

Pel de knoflooktenen en hak ze in grove stukken.

Pak een keukenmachine en maal de basilicumblaadjes, de knoflook, de pijnboompitten en de parmezaanse kaas tot een gladde massa.

Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe totdat de juiste dikte ontstaat.

Breng op smaak met zout en peper.

salade-caprese-met-pesto

De salade samenstellen
Snijd de mozzarella en de tomaat in plakjes. Smeer op ieder plakje mozzarella een likje pesto.

Verdeel de tomaat en mozzarella vervolgens om en om (dakpansgewijs) op een bord of schaal.

Verdeel het restant geroosterde pijnboompitjes over de tomaat en mozzarella.

Scheur verse basilicumblaadjes in stukjes en strooi deze over de salade. Strooi vervolgens nog wat verse peper over de salade en druppel er wat olijfolie over.




garde

SPAGHETTI MET PECORINO ROMANO EN PEPER


Kooktijd: 20 minuten Aantal personen: 12

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

Giet de spaghetti af en doe deze meteen met een beetje restvocht in een pan met een klontje boter.
Voeg de pecorino toe en laat het geheel geleidelijk warm worden, waardoor de kaas gaat smelten (let op: als de kaas te snel heet wordt gaat het klonteren).
Breng indien nodig op smaak met zout en voeg wat peper toe. Serveer direct.



spag


INGREDIENTEN

  • 1200 gram Grand'Italia Spaghetti
  • 300 gram Pecorino Romano kaas
  • 3 klontjes boter
  • 3 snufjes zwarte peper
  • garde
scan-4

Nagerecht:

garde

Italiaans Bitterkoekjesijs



4 personen

DUS NOG AANPASSEN AAN HET AANTAL PERSONEN
Ingredienten:

1 zakje espresso oploskoffie
4 eetlepels amandelschaafsel
12 bitterkoekjes gehalveerd
4 eetlepels amaretto
1 bak koffie royaals (Hertogijs)

Bereiding:

Kopje espresso maken.
amandelschaafsel lichtbruin roosteren (in droge koekenpan)
bitterkoekjes over bordjes verdelen
besprenkelen met hete koffie en likeur
met ijsbolletjeslepel twee bolletjes ijs op koekjes op elk bord scheppen.
amandelschaafsel erover strooien.


bitterk