Februari 2018



Voorgerechtje (4 pers)


garde

Gerookte kip, ham tomatensalade


Ingrediënten
8 grote plakken rauwe ham
1 handje fijne bladsla
200 gram gerookte kipfilets (in reepjes)
2 vleestomaten (in kleine blokjes, ontveld) of 2 trostomaten (in kleine blokjes, ontveld)
2 lente-/bosuitjes (gehakt) 1 verse gember (geschild, geraspt, ca. 2 cm)
2 eetlepels citroensap 1 mango (in blokjes) 1 eetlepel honing nootmuskaat 1 eetlepel tomatenketchup

voorger
Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 140ºC.
  • Bekleed vuurvaste kommetjes kruislings met 2 plakken ham per kommetje.
  • Zet de hambakjes in de oven en laat ze in 35-45 minuten
  • krokant worden. Dit kan eventueel een dag van tevoren.
  • Meng de ingrediënten voor de mangosalsa.
  • Neem de krokante hambakjes voorzichtig uit de vormpjes en zet ze op een bedje sla op een bord.
  • Schep een beetje salsa erin en verdeel de kipreepjes erover.
  • Garneer eventueel met een plukje alfalfa

Soep



garde
  • b8e1ea75-127e-4260-b31a-f46d0fb482ce

• Mosterdsoep

  • Mosterdsoep

  • 1 lt kippenbouillon
  • 50 gr ontbijtspek (reepjes)
  • 1 eet. olie
  • 125 ml Creme fraiche
  • 2 a 3 eet. grove mosterd
  • 1 kuipje smeerkaas
  • 4 eet. maizena
  • Bereidingswijze:
  • Breng de bouillon aan de kook
  • bak de spekreepjes krokant in de olie
  • en laat ze uitlekken.
  • klop de crème fraiche door de bouillon en roer de mosterd erdoor.
  • laat de smeerkaas al roerend in de soep smelten en schep het spek er door.
  • bind de soep met de maizena en breng op smaak met zout en peper.

Hoofdgerecht


garde

Varkenshaas met romige saus





Ingrediënten (4 pers)


2 varkenshaasjes ca. 200 gram
in plakjes van ca. 2 1/2 cm.
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook (geperst)
2 eetlepels olie
200 gr. kastanje champignons
100 gr oesterzwammen
1 eetlepel mosterd
2 ½ dl. slagroom
2 tomaten (in blokjes)
1 eetlepel dragon (fijngehakt)


Bereiding:

Plakjes varkenshaas met zout en peper inwrijven en in olie aan beide zijden 3 min. bakken. Uit pan nemen en warmhouden. Sjalot en knoflook in achtergebleven braadvet 3 min. bakken. Alle paddenstoelen erdoor roeren en 5 min. bakken op hoog vuur. Mosterd en room toevoegen en 5 min. op zacht vuur laten koken. Met zout en peper op smaak brengen. Voor serveren tomaat en dragon toevoegen
Serveren met gebakken rode aardappels en in ontbijtspek gerolde haricots vert
2 kg. Rode krielaardappelen 10 min. koken en daarna in schijfjes bakken.
garde

Haricots verts in spek



Ingrediënten (4 pers) haricots


200 gr haricot verts
4 plakjes ontbijtspek
Scheutje olijfolie
Peper
 
Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden. Verwijder de uiteinde van de boontjes en kook ze ongeveer 6 minuten. Giet ze af en spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken. Meng een beetje olijfolie door de boontjes en bestrooi ze met een beetje peper. Neem een aantal boontjes en. wikkel een plakje spek er om heen en leg ze in een ovenschaal. Zet ze ongeveer 10 minuten in de oven totdat het spek knapperig wordt.


Nagerecht



garde


Kersencoup met koffie voor 4 personen

 
1 pot kersen
4 plakken chocoladecake
250 ml slagroom
250 ml mascarpone
1 kopje sterke koffie (beneden expresso halen)
3 eetlepels suiker
Chocolade koffieboontje om te garneren
 
Materialen 4 hoge glazen(wijnglazen)


 kersencoup_met_koffie


Bereiding
 
Snijd de cake in kleine stukjes en leg deze zachtjes op de bodem van de glazen.
Verdeel ongeveer 1 a 2 eetlepels koffie per glas over de cake en laat even intrekken.
Klop inmiddels de slagroom met de suiker stijf en meng met de mascarpone.
Schep wat room op de cake en strijk glad. Laat de kersen uitlekken en verdeel ze over de room, houd er 4 apart. Schep nog een toef room op de kersen en garneer met overgebleven kersen en koffieboontjes.
Serveer direct of even in de koelkast bewaren.