April 2018
Amuse.
Witte asperge met gerookte forel.
Ingrediënten:
voor 12 personen.
- 12 witte asperges.
- 325 gr. gerookte forel.
- 3 el. zure room.
- 3 tl. mierikswortel.
- tuinkers
- veldsla.
Bereiding:
- Schil (indien nodig) de asperges en kook ze korte tijd.
- Snijd de asperges in dunne reepjes van ca. 3 cm.
- Snijd de forel in even grote reepjes.
- Klop de zure room met de mierikswortel los.
- Vermeng dit met de asperge- en forelreepjes.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Schep het in kleine amuseglaasjes.
- Garneer royaal met tuinkers en veldsla.
Benodigdheden:
12 amuselepeltjes of vorkjes.
12 kleine glaasjes.
Voorgerecht.
Aspergesoep van witte asperges met blauwe kaas.
Ingrediënten:
Ongeveer 2½ l. water.
800 gr. witte asperges
Zout naar smaak
Snufje suiker.
180 gr. boter
6 sjalotjes, fijngehakt.
3 volle eetlepel bloem.
300 ml. Witte wijn.
300 gr. Cambozola blauwe kaas in blokjes.
1 à 2 bosjes kervel
Zwarte peper naar smaak.
225 gr. Slagroom.
Bereiding:
- Schil (indien nodig) de asperges met een dunschiller van net onder de punt naar beneden. Verwijder de harde uiteinden van de steeltjes. Snij de asperges fijn, maar houd de aspergepunten apart.
- Breng een pan water( 2½l) aan de kook en voeg een snufje zout, een snufje suiker en 15 gr. boter en de asperges toe. Zet het vuur lager en laat zachtjes koken tot de asperges gaar zijn en makkelijk zijn te prikken met een mes. (ongeveer 15-25 min.) De kooktijd hangt af van de dikte van de asperges. Afgieten maar bewaar het kookvocht. Meet 500 ml. Kookvocht af en zet opzij.
- Verhit de resterende 45 gr. boter in de pan en bak de sjalotten hierin al roerend glanzig. Voeg de bloem toe en roer door, totdat de sjalotten bedekt zijn.
- Roer met een garde de witte wijn en het kookvocht erdoor en blijf roeren tot je een gladde, iets dikke saus hebt. Voeg de kaas toe en roer het geheel totdat de kaas gesmolten is.
- Houd de aspergepunten apart en voeg de rest van de asperges toe aan de pan. Haal de blaadjes van de kervel, bewaar er een paar voor de garnering en voeg de rest toe aan de pan.
- Pureer de soep tot een glad mengsel met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
- Klop de slagroom stijf en roer dit door de soep.
- Serveer direct op een voorverwarmde diepe bord of in een soepkom en garneer met de apart gehouden aspergepunten en de kervel.
Hoofdgerecht.
Thaise kip met groene asperges.
Ingrediënten:
3 pakjes woknoodles van b.v. Conimex.
1 kg. groene asperges.
+/- 15 el Inproba Wok olie.
450 gr. uien. (in ringen)
+/- 10 el Inproba Thai Red Curry (naar smaak)
+/- 1½ kg kipfilet, in dunne reepjes.
½ liter kippenbouillon.
6 bosuitjes, fijn gesneden.
7½ el Inproba Vis Saus
3 el verse koriander, fijngehakt.
Bereiding:
- Snijd de onderste stukjes van de asperges, deze worden niet meer gebruikt.
- Verdeel de asperges vervolgens in grove stukken.( 3 cm.)
- Verhit de olie in een wok en roerbak de ui samen met de Thaise rode curry.
- Voeg de reepjes kip toe en roerbak deze gedurende 2 minuten.
- Voeg de asperges toe en roerbak ze nog 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
- Schenk de bouillon in de wok en breng dit aan de kook
- Schep de bosui erdoor en breng het gerecht op smaak met de vissaus.
- Strooi vlak voor het serveren de koriander over de kipschotel.
- Opdienen op een voorverwarmde bord.
Serveren op een bodempje wok noodles. Garneer met wat atjar-tjampoer.
Nagerecht.
Smoothie van vruchten met slagroomijs op een bordje.
Ingrediënten:- +/- 1300gr. rijpe Galia meloen
- 1kg perziken of nectarines zonder pit.(of perziken uit blik van Del Monte)
- 6 à 7 el citroensap
- 1 liter vruchtendrank. Bijv. appel-perzik.
- 8 takjes verse munt.
- 5 el. Poedersuiker.
- 13 bolletjes slagroomijs.
Bereiding:
- Snijd de meloen(en) doormidden.
- Verwijder de zaden en steek met een boortje of lepel bolletjes uit het vruchtvlees. (6-8 per persoon)
- Pureer met een blender de rest van het vruchtvlees met de perziken of nectarines, het citroensap, de vruchtendrank en de helft van de munt, tot een smeuïge smootie.
- Proef de smootie; voeg wat honing toe voor een zoetere smaak of gebruik citroensap voor een wat frissere smaak.
- Schenk de smootie in diepe borden, verdeel er de bolletjes meloen over en leg in elk bord een bolletje ijs.
- Garneer met blaadjes munt en poedersuiker.
Smakelijk eten: Jan v.V. en Frans G.