September 2018
Na een geweldige ontvangst met rondleiding langs de Duroc varkens en met drankjes en
welgevulde borrelplanken op het terras van de boerderij van Marcel en Melanie Hurkmans genaamd Smaak van Streeck
zijn we naar Hurk 203 gegaan ten huize van Alphons en Jacqueline voor de opening van het seizoen met een BBQ
BBQ saus
Ingediënten
Voor 4-6 personen:
1 kg rijpe trostomaten (eventueel te vervangen door tomaten uit blik)
2 uien, fijngehakt
3 eetl. neutrale olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
stukje verse gember fijngehakt
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel gemalen komijn
1 eetlepel paprikapoeder (milde variant)
1 volle eetlepel (biologische) tomatenpuree
40 g bruine basterdsuiker
4 eetl. Appelazijn of rode wijn azijn
4 eetl. Worcester shiresauce
1/2 rood pepertje, zonder zaadjes fijngehakt
100 gram rozijnen
(gerookt) zeezout
eventueel verse koriander of platte peterselie
Recept
Kruis de tomaten in en dompel ze in ruim kokend water. Draai direct het vuur uit en tel tot 10. Spoel de tomaten af in een vergiet onder de koude kraan en trek het velletje eraf. Snijd de tomaten in kleine stukjes.
Fruit de ui 5 minuten op laag vuur in de olijfolie. Voeg de fijgehakte knoflook, gember, koriander, komijn en kurkuma toe en fruit nog eens 5 minuten op laag vuur.
Voeg tomaatstukjes, tomatenpuree, bruine suiker, azijn, Worcestershiresauce, rozijnen, paprikapoeder en gehakte peper toe en laat ca. 15 minuten zachtjes inkoken, roer regelmatig.
Maak eventueel nog af met fijngesneden verse koriander of platte peterselie.
Laat afkoelen en breng zonodig nog op smaak met (rook)zout.
De saus is minstens een week afgedekt in de koelkast bewaarbaar.