Februari 2019
Diverse stamppot gerechten:
Andijvie stamppot 4 pers
.Ingrediënten: I kg. Aardappels, Zonnebloemolie, 500 gr andijvie, 200 ml. Melk, 100 gr. Roomboter, Mosterd, 200 gr geraspte oude kaas
Bereiding: Kook de aardappels. Was de andijvie goed en snij deze fijn (goed uitlekken). Verwarm de melk met de roomboter. Stamp de aardappels fijn en voeg beetje bij beetje de verwarmde melk toe tot een smeuïge massa. Voeg de andijvie toe en meng alles goed. Breng op smaak met zout/peper en mosterd. Doe het geheel in een ovenschaal en bedek het met de kaas. Gratineer het geheel in de oven (ca. 5 min)
_____________________________________________
Zuurkool met spekjes
Ingrediënten:
1 kg aardappels,
500 gr wijnzuurkool,
50 gr boter,
200 gr spekjes,
100 milliliter melk.
Bereiding. Kook de aardappelen met zout in 20 minuten gaar. Verwarm intussen de zuurkool. Verwarm de melk en de boter. Giet de aardappelen af, doe de melk erbij en stamp het geheel tot een gladde puree. Schep de zuurkool met de spekjes door de puree. Voeg zout en peper toe.
_____________________________________________________
Stamppot spitskool, ananas, rozijnen en kip (4 pers
)Ingrediënten:
2 kg aardappels,
1 ananas, Melk,
Roomboter ongezouten,
1 ons rozijnen (dark),
1 kg spitskool.
Bereiding: Was de groente en laat ze uitlekken en fijnsnijden. Verwijder kern ananas en snij in blokjes. Kook de aardappels met wat zout en giet af. Verwarm de boter met wat melk. Pureer de aardappels en breng op smaak met de boter/melk, zout en peper. Roer er als laatste de ananas, spitskool en rozijnen er doorheen.
_______________________________________________________
Stamppot van boerenkool en knolselderij. ( 4 pers.)
Ingrediënten:
400 gr. Knolselderij,
500 gr. kruimige aardappels,
500 gr. boerenkool (zak),
1 rookworst,
200 ml. volle melk,
150 gr. Boter,
1,5 eetl. grove mosterd,
150 gr. Spekreepjes,
4 eetl. piccalilly
Bereiding:
Schil knolselderij ( kleine stukken) en aardappelen en kook ze met een beetje zout. Doe er na enige tijd de boerenkool erop en de rookworst ( 5 a 6 min.) Giet af en laat het met deksel op de pan droogstomen. Verwarm 150ml. melk met 50 gr. boter en voeg dit met 1 eetl. grove mosterd toe. Stamp het mengsel grof door. Smelt de rest van de boter, melk en mosterd en voeg wat zout en verse peper toe. Bak de spekjes droog en voeg het braadvet bij het mengsel en roer het door. Serveer de boerenkool met de spekjes erop en voeg er de boterjus bij alsook de piccalilly
_______________________________________________________
Doperwtensoep met bosui en munt (4 pers
)Ingrediënten:
1 eetlepel olie,
2 sjalotjes,
1 teentje knoflook,
500 gram doperwten,
500 milliliter groentebouillon,
500 milliliter kippenbouillon,
100 milliliter room ,
2 lente/bosuitjes,
0,5 bosje fijngehakte verse munt.
Bereiding:
Verwarm de olie en fruit daarin de sjalotten. Voeg de knoflook toe en fruit nog één minuut. Voeg de doperwten, bouillon en room toe . Kook het in ca. 3 minuten gaar en pureer de soep. Breng op smaak met zout en peper. En serveer direct en bestrooi met bosui en munt.
_______________________________________________________
Boerenkoolstamppot met paddenstoelen en noten
Ingrediënten:
1,5 kilo kruimige aardappelen,
zout / peper,
600 gram boerenkool,
winterwortel,
bakje kastanjechampignons,
150 gram cashewnoten,
eetl. Boter,
dl. warme melk,
eetl. Mosterd,
50 gram geraspte oude kaas
Bereiding:
Breng water aan de kook met wat zout. Kook de aardappelen en wortel met daarop de boerenkool in ong. 30 min. gaar. Zweet de kastanjechampignons zodat het vocht verdampt en voeg daarna olie toe en later wat boter. Rooster de cashewnoten. Giet de boerenkool met de aardappelen af en laat even uitdampen en stamp deze fijn. Voeg de warme melk en wat boter toe tot een smeuïge stamppot ontstaat. Meng de mosterd en de kaas erdoor en breng het geheel op smaak met peper en zout. Doe het mengsel op een bord en daarop de champignons en wat kaasstrooisel
_______________________________________________________
Nagerecht 2 pers.
Ingrediënten:
1 peer,
4 bastogne koekjes,
250 ml Griekse yoghurt,
250 ml vanille vla,
theelepel kaneel,
theelepel suiker
2 glaasjes