April 2019.
Voorgerecht:
”Zondagse” soep met asperges.
Ingrediënten:
+/- 750 gr. Soepvlees met een mergpijpje
3 runderbouillonblokjes
Foelie.
1 ui.
1 st. Blad/bleekselderij
1 kilo witte asperges.
Soepstengels.
Kookvocht van de schillen.
Voorbereiding:
Maak van 2 liter water, de schenkel de bouillonblokjes en een ui een mooie runderbouillon, door op een klein pitje de bouillon 4 uur te laten trekken. Dit doe ik (Frans thuis i.v.m. de tijd.)
De asperges wassen en schillen. Zijn reeds geschild.
Zet de schillen op met 1 ½ liter water en kook het geheel 15 minuten.
Snijd de asperges in stukjes van 1 cm.
Giet de afgekoelde schillen door een kaasdoek (schone theedoek) en vang het vocht op.
Bereiding:
Haal het vlees uit de bouillon en snijd het in stukjes.(Is reeds gebeurd.)
Voeg het nat van de schillen aan de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
Maak op smaak met een beetje foelie.(Pas op!!!!!!! Wat betreft de smaak)
Laat het geheel nog +/- 15 min. Zachtjes doorkoken, totdat de stukjes asperges en de stukjes bleekselderij de gewenste gaarheid hebben.
Leg het fijn gesneden vlees en de rest van de fijn gesneden bleekselderij op het voorverwarmde bord of in de voorverwarmde soepkom.
Schenk de bouillon met de asperges stukjes op de borden of in de soepkoppen.
Doe er een soepstengel bij.
Hoofdgerecht:
Roodbaars filet op huid bakken
Ingrediënten:
15 roodbaars filet van 150 gram
pakje margarine
zout en peper
Bereiding:
De huid van de roodbaars om de 2-3 cm insnijden, dit om te voorkomen dat de filet
tijdens het bakken om krult.
Breng de vis op smaak met wat zout en peper.
Boter in de pan doen en verhit deze op een hoog vuur.
Leg de vis in de pan en bak deze, zonder te bewegen, 3-5 min afhankelijk van de dikte van de vis. De vis niet omdraaien.
Leg de vis op een bakplaat in de oven, totdat de vis gaar is. (215 graden) Tijd ligt aan de dikte.
Bijgerechten:
Pastinaak puree:
Ingrediënten:
3 kilo pastinaak
1 liter volle melk
zout en peper
klontje boter
Bereiding:
Pastinaak schillen en in blokjes van 1-1,5 cm snijden.
Breng in een pan een flinke laag volle melk aan de kook en kook de pastinaak in 10-12 min. gaar.
Daarna afgieten en het vocht opvangen.
De pastinaak pureren, en met het overgebleven vocht en een klontje boter op dikte brengen, wat zout en peper toevoegen om op smaak te brengen.
Maak op een bakplaat, met een spuitzak, toefjes puree en zet die een de oven.
Gegrilde asperges:
Ingrediënten:
5 à 6 vingerdikke asperges per persoon
(Roze) peper
zeekraal
olijfolie.
Bereiding
Leg de asperges op een grill plaat en laat ze in de oven garen.
Met wat olie de zeekraal even smoren in een wok pan.
Hollandaisesaus:
Ingrediënten:
750 gram ongezouten roomboter
3 tl peperkorrels
9 el witte wijnazijn
6 el kraanwater
10 eieren.
Citroensap.
Bereiding:
Smelt de boter op een laag vuur, zet het vuur uit als de boter zich heeft verdeeld in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten).
Schenk voorzichtig de heldere bovenlaag in een kom. Stop met schenken als de eiwitten mee komen. (het heldere deel heet geklaarde boter) zet dit apart tot gebruik.
Kneus de peperkorrels met een mes en doe de peper met de azijn, het water en het zout in een steelpan en breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat het ca. 4 min tot een derde inkoken.
Zeef het mengsel en zet het apart.
Breng een laag water aan de kook in een pan waar een kom in past.
Splits de eieren en klop de dooiers met 3 el water los in een vuurvaste kom.
Schenk het azijn mengsel bij de eierdooiers en zet de kom in de pan.
Klop ca. 5 min. met een garde tot het een dikke saus is; de saus is goed als deze als een lint aan de garde blijft hangen
Neem de kom uit de pan en roer de geklaarde boter er druppelsgewijs door.
Blijf roeren en breng de saus op smaak met geperst citroensap, zout en peper.
Uitserveren op voorverwarmde borden:
Maak een bedje van 5 à 6 gegrilde asperges.
Doe hier wat hollandaise saus overheen.
Leg de roodbaarsfilet naast de asperges.
Leg 2 à 3 toefjes puree van pastinaak naast de vis.
Drapeer wat zeekraal op het bord.
Nagerecht:
Rijstebrij: ”Oma wist er wel raad mee.”Rijstebrij met bruine suiker.
Ingrediënten:
500 gram gewassen rijst
2 ½ liter melk
1 ½ theelepel zout
3 à 4 zakjes vanille suiker.
Bruine suiker (of kristalsuiker met kaneel)
Slagroom.
Perzikstukjes uit blik.(Delmonte)
Bereiding:
Breng de melk in een pan met een dikke bodem aan de kook. Roer de rijst, zout en eventueel de vanillesuiker erdoor en laat het geheel al roerend aan de kook komen.
Sluit de pan en laat de rijstebrij op zeer laag vuur gaar worden en binden. Pas op dat de rijst niet zal aanbranden.
Serveer de rijstebrij in voorverwarmde schaaltjes of op voorverwarmde bordjes.
Strooi er de bruine suiker over.
Doe er een toefje slagroom op en garneer het schaaltje of bordje met stukjes perzik.
Veel kookplezier en Smakelijk eten:
Jan v. Vonderen.
Frans Guelen.