Januari 2020
Jambalayasoep (bereidingstijd 40 minuten)
Ingredienten:
1 ui
4 teentjes knoflook
2 el tomatenpuree
2 el olijfolie
400 gr kipfilet
1½ tl gerookt paprikapoeder
½ tl cayennepeper
½ tl knoflookpoeder
½ tl uienpoeder
1 stengel bleekselderie
3 parika’s (stoplicht)
1 blik tomatenblokjes
750 ml kippenbouillon
2 laurierblaadjes
2 tl gedroogde tijm
12 garnalen (groot)
1 citroen
200 gr basmatirijst
handje verse peterselie
2 stengels lente ui in dunne ringen
jalapeno Rood
Bereiding:
Maal de ui, knoflook, jalapeno(rode peper), tomatenpuree met een klein scheutje water in een keukenmachine of hakmolen tot een pasta.
Verhit een scheutje olijfolie in een grote stoof-, of soeppan en bak hierin de pasta die je zojuist hebt gemaakt, een paar minuten aan.
Snijd ondertussen de kip in kleine blokjes en voeg toe aan de pan samen met paprikapoeder, uienpoeder en knoflookpoeder. Bak dit mee tot de kip bruin is.
Snijd de bleekselderie en paprika’s in kleine blokjes. Laat dit 1 minuut meebakken met de kip.
Voeg dan de tomatenblokjes, warme bouiillon, laurierblaadjes en tijm toe, laat dit 15 minuten pruttelen.
Kook in tussentijd de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg de laatste 3 minuten de garnalen toe aan de soep. Proef en breng op smaak met citroensap.
Wij kozen voor een combinatie van kip en garnalen, maar je zou ipv kip bv ook chorizoworst kunnen gebruiken.
Hoe bak je RIBEYE ?
De Ribeye steak is een variant van biefstuk. Het vlees heeft een duidelijke vetstructuur. Dat maakt het zo heerlijk mals.
Waar zit de Ribeye?
Het vlees voor een rib eye steak wordt afgesneden aan de voorkant van de rug van een rund en zit vast aan de lende. Op het plaatje is dat het grote roze stuk.
Rare, medium of well done? Ribeye wordt, net als gewone biefstuk, niet helemaal gaar gegeten. Meestal medium. Vaak wordt het dik gesneden. Dat is vanwege malsheid lekkerder om te eten.
Bereiding in de pan? Laat de Rib-eye(s) eerst op kamertemperatuur komen. Dat komt ten goede aan de smaak. Wrijf de Rib-eye aan beide zijden in met peper en zout. Verhit de boter in de pan en zorg dat de pan goed heet is. Bak de Ribeye vervolgens 3-4 minuten aan iedere kant en laat het vlees na bereiding even onder folie staan zodat de volle smaak goed tot zijn recht komt.
Bereiding op de bbq? Laat de Rib-eye(s) eerst op kamertemperatuur komen. Verdeel met een kwastje wat olijfolie over beide kanten van het vlees en strooi er wat zout en peper over. Bak totdat het vlees bruin en knapperig is. Een Ribeye met een dikte van 2 cm gril je 5 minuten aan de ene kant en 3 minuten aan de andere kant. Je moet het vlees twee minuten laten rusten voordat je het serveert. Zo kunnen de sappen zich door het vlees verspreiden en wordt de smaak lekkerder.
Asperges met groene boontjes
Ingrediënten
700 g sperzieboontjes
2 bundeltje groene asperges
3 el geroosterde sesamzaadjes
voor de dressing:
4 el medium sherry
4 el limoensap
2 el honing
2 teentje fijngesneden knoflook
2 tl ketjap manis
10 el zonnebloemolie
zeezout
Bereiding:
Kook de sperzieboontjes en asperges in gezouten water beetgaar. Meng alle ingrediënten voor de dressing.
Serveren: Overgiet de boontjes en asperges met de dressing en bestrooi met sesamzaadjes.
Ceasar salad dressing
Ingrediënten
500 gram mayonnaise
50 gram goede kwaliteit ansjovis fijngehakt
100 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas
5 druppels Tabasco
Sap van 1 citroen
5 gram zwarte peper uit de molen
5 druppels Balsamico
Bereiding
Begin met de mayonaise in een schaal te doen. Voeg hier alle ingrediënten aan toe, behalve het water. Meng deze ingrediënten met een lepel goed door elkaar. Voeg hier minimaal 50 ml water aan toe en roer dit door. Wil je de dressing dunner maken? Voeg dan afhankelijk van de gewenste dikte meer water toe.
Lekker nog erbij Deze dressing is heerlijk bij een Caesar salade van romaanse slablaadjes en een hardgekookt eitje. Je maakt de salade helemaal compleet met zelfgemaakte croutons
(klein gesneden blokjes witbrood of zuurdesembrood kort gebakken in de roomboter en daarna op 120 graden laten uitharden in de oven gedurende 20-30 minuten).
Hoe maak ik taartbodem? Suiker, eieren en vanillesuiker door elkaar roeren totdat het een dikke massa is;daarna de bloem erdoor. Boter verwarmen in een pannetje tot het kookt (niet bruin laten worden). Kokende boter erdoor spatelen. Oven voorverwarmen (vorm in het midden). Beslag in de taartvorm doen. 12 minuten bakken op 250 graden. Belangrijk: direct storten (blijft anders plakken). Onmiddellijk op de bodem de gebroken chocolade tablet strooien zodat de chocolade onmiddellijk zal smelten. Als de bodem is afgekoeld dan vullen met de reeds bereidde Sinaasappel banketbakkersroom. Afwerken met partjes sinaasappel en evt slagroom. Daarna in evenveel stukken snijden als er personen aanwezig zijn. Elektrische oven: 250 °C,
Sinaasappel banketbakkersroom:
Met dit recept maak je een hele rijke banketbakkersroom met sinaasappel. De sinaasappelrasp en de sinaasappellikeur geven de room een hele fijne smaak. De boter die er op het eind doorheen gaat maakt de banketbakkersroom met sinaasappel nog rijker.
Bereiding:
Giet 450 milliliter van de melk in een pan. Snijd het halve vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het leeggeschraapte vanillestokje en de sinaasappelrasp bij de melk. Breng de melk aan de kook en roer het daarbij af en toe door. Doe de rest van de melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit door elkaar. Meng er als laatste de maïzena erdoor en zorg dat het een mooi glad mengsel wordt. Giet als de melk kookt al roerende de helft van de kokende melk op het suikermengsel en roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de achtergebleven melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1 tot 2 minuten doorkoken. Giet de banketbakkersroom door een zeef in een lage platte schaal. Door het zeven blijft de meeste sinaasappelrasp en het vanillestokje achter. Roer de boter en de sinaasappellikeur door de banketbakkersroom. Dek de sinaasappelroom af met plasticfolie en zorg er daarbij voor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat de room eerst wat afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot aan het gebruik in de koelkast. Klop de banketbakkersroom met sinaasappel voor gebruik nog kort los met een mixer.
Ingrediëntenlijst Voor de sinaasappel banketbakkersroom
500 ml melk
½ vanillestokje
rasp van 1 sinaasappel
100 gr suiker
45 gr maïzena
3 eidooiers
40 gr boter
1-2 el sinaasappellikeur (optioneel)