Maart 2023
TAPAS
Tapa een
Pintxos met leberico ham en olijvepanade
Ingrediënten:
voor 14 sneetjes:
500 gram iberico ham gesneden
stokbrood
Voor de tapenade:
250 gram olijven op sap (zonder pit)
200 ml olijfolie
1 etl rode wijn azijn
1 el soja saus
2 knoflooktenen fijngehakt
(tot puree maken met de blender)
Tapa twee
Albondigas
Spaanse gehaktballetjes met tomatensaus
Ingrediënten
:
Voor 28 gehaktballetjes (ong. 25 gram p.st.)
750 gram gekruid gehakt
2 eieren
paneermeel 50 gram
snuf paprikapoeder
snuf oregano
2 teentjes knoflook
500 gram gezeefde tomaten
4 sjalotjes
theelepel suiker
ó rode peper
Bereiding:
Meng het gehakt met de eieren, paneermeel en fijn
gehakte knoflook, peper, zout.
Draai hier gehaktballetjes van 28 van 25 gram.
Bak deze in een braadpan met olie mooi bruin op
hoog vuur en laat daarna op laag vuur garen.
Fruit in een andere pan de gesnipperde sjalotjes,
gesnipperde knoflook en zeer fijn gesneden rood pepertje aan.
Voeg de gezeefde tomaten toe en maak op smaak met suiker / peper en zout.
Serveer twee Albondiga's met de tomatensaus.
Tapa drie
Empenadas
Ingrediënten:
voor 14 empenadas
14 plakjes diepvries hartig taartdeeg.
2 blikjes tonijn
1 rode paprika
1 blik tomaat blokjes
1 teen knoflook
2 sjalotjes
1 blikje tomatenpuree
paprika poeder
snufje gedroogde oregano
1 ei.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Laat tomaten blokjes uitlekken.
Snij ui/knoflook/paprika in kleine stukjes
Fruit even met de tomatenpuree, voeg uitgelekte tomaat toe
En laat 5 minuutjes doorkoken.
Voeg tonijn/oregano/paprikapoeder/zout en peper toe.
Let op de massa mag niet nat zijn.
Maak van het hartig deeg rondjes van ongeveer 15 cm.
Iets van de zijkant een helft vullen met de tonijn massa, zijkanten
natmaken met kwastje en omvouwen en met vorkje
kartelrandje maken, afstrijken met losgeklopt ei en
ongeveer 20 minuten afbakken op een ovenplaat met bakpapier.
Tapa Vier.
Gamba’s a la plancha
Ingrediënten:
voor 2 gamba’s p.p.
28 gamba’s
gedroogde gemengde kruiden
Basilicum (vers)
Koriander (vers)
4 tenen knoflook
4 citroenen
peper zout.
Bereiding:
Snij de teentjes knoflook en verse kruiden, doe de
gehakte kruiden, citroensap en citroenrasp en flinke scheut
olie samen met de gehakte knoflook en kruiden in een grote
kom en laat een uurtje marineren.
Gril de gamba’s op hoog vuur enkele minuten aan beide
kanten aan en serveer met een stukje stokbrood en een
schijfje citroen met wat gehakte kruiden.
Soep
Spaanse Uiensoep.
Ingrediënten:
Kilo uien
4 knoflooktenen
2 rode paprika
250 gram chorizoworstje
4 blaadjes laurier
scheut witte wijn
scheutje wijn azijn
scheutje sherry
runderfond
bouillonblokjes
sambal
geschaafde amandelen.
Geraspte kaas
Bereiding:
Snij de chorizo in kleine blokjes en bak in de soeppan.
Schep de chorizo uit de pan en zet even weg.
Snipper 2 uien en bak deze in het vet tot ze bruin worden.
Laat de gesnipperde paprika een paar minuutjes meebakken,
blus af met de witte wijn.
Zet in een pan de overige in ringen gesneden ui aan tot
glazig met de fijngehakte knoflook.
Voeg laurier en twee theelepeltjes sambal toe en voeg de
runderbouillon toe. Vul op met water voor 14 koppen.
Voeg alle ingrediënten toe aan de soeppan en laat
een half uurtje pruttelen.
Stokbrood:
Verhit de oven voor op 190 graden
Smeer de stokbrood sneetjes in met olie en knoflook
bestrooi met de geraspte kaas en bak af tot mooi bruin.
Serveer het stokbrood naast de soep.
Garneer de soep met geschaafde amandelen (even in droge pan
bruineren) en gehakte peterselie,
Hoofdgerecht
Paella
Ingrediënten:
14 personen
1 bak Mosselen
26 gamba’s
4 kipfilet
200 gram chorizoworst
1 pak risotto rijst
4 grote tomaten
4 uien
2 tenen knoflook
2 rode paprika’s
250 gram diepvries erwten
1 pot gevogelte fond
peterselie vers
gedroogde oregano
safraan
Bereiding
Ontvel de tomaten (inkruisen in kokend water velletjes los laten weken en
koud afspoelen) verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.
Chorizoworst in stukjes. Kipfilet op schone plank in stukjes snijden.
Paprika /uien/ knoflook fijn hakken.
2 wokpannen verhitten en scheutje rijsteolie toevoegen.
Wokpan een:
Uitje/knoflook aanfruiten risotto rijst toevoegen glazig laten worden.
Gevogelte fond opwarmen en beetje voor beetje toevoegen.
Safraan toevoegen. Rijst in laten koken tot gaar.
In wokpan twee:
Chorizo opbakken/paprika en tomaten blokjes/ oregano toevoegen
Kipfiletblokjes bakken.
In pannetje diepvries erwtjes ontdooien
Mosselen koken in witte wijn totdat ze open zijn.
Gamba’s bakken totdat ze roze zijn.
Beide wokpannen samenvoegen en ganeren met de mosselen en gamba’s
en gehakte peterselie.
Nagerecht
Sinaasappel parfait
Ingrediënten:
7 handsinaasappels.
4 eidooiers 2 eieren 100 gram suiker.
500 cc. Slagroom 75 gram suiker.
1 dl grand marnier
2 dl sinaasappel siroop.
Voor de Merinque:
200 gram suiker scheutje water en vier eiwitten.
Bereiding:
Snijd de sinaasappels in twee helften pers uit en zet de lege helften in de
vriezer. Zeef het sap en laat met 100 gram suiker inkoken en laat afkoelen.
Klop de eidooiers en de eieren met 100 gram suiker eau bain marie op tot
lobbig en klop door tot de massa is afgekoeld.
Sla de slagroom stijf met 75 gram suiker.
Spatel beide massa’s door elkaar en voeg 2dl sinaasappel siroop en een
scheutje grand manier toe.Doe over in een spuitzak en vul de
sinaasappelhelften en zet in de vriezer.
Merinque:
Doe de 200 gram suiker in een steelpan en laat met een beetje
water glazig worden (mag niet carameliseren)
Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom en voeg de warme
suikersiroop in een straaltje toe (eiwit wordt glimmend)
Presentatie:
Haal de gevulde sinaasappelen uit de vriezer spuit met een spuitzak
een rosette op de sinaasappels bestrooi met poedersuiker en
bruineer met een gasbrander.
(recept van Marcel)