Januari 2024
Thema :de Thaise keuken
Voorgerecht
Zeebaars met Thaise saus
,Ingrediënten:
(voor 14 personen)
14 zeebaarsfilet
400 g basma6ririjst
45st citroengras in grove stukken
5 blaadjes kafir limoen
45cm gember
2 ui in grove stukken
14 champignons, in plakjes
1 rode peper, fijngehakt
400 ml kokosmelk
200 ml kippenbouillon
1 el groene curry
2 el gezouten pindanoten grof gehakt
1 el sesamzaadjes
1 bos lente ui
2 kropjes sla, litle gem
2 avocado
2 limoen, het sap en de rasp
Sushiazijn
Olijfolie
Roomboter
peper en zeezout
Bereiding:rijst
1 Breng een pan met gezouten water, citroengras,limoenblaadjes en
gember aan de kook Laat 10 min. zachtjes pruttelen zodat alle aroma's
vrij kunnen komen.
2 Kook er vervolgens gedurende 6en minuten de basma6rijst in.
Giet de rijst af
3 Haal er het citroengras, gember en de limoenblaadjes uit.
4 Zet de rijst in de oven op 90 graden
Bereiding: overige
1 Stoof het uitje aan in een scheutje olijfolie
2 Voeg de champignons en de overige aromaten toe: Gember,
groene curry, citroengras en limoenblaadjes
3 voeg kokosmelk en kippenbouillon toe
4 Laat een kwartiertje pruttelen op zacht vuur.
5 Passeer de saus door een zeef en monteer de saus met een
klontje boter. (zet 200 g kleine klontjes boter in de koelkast)
Monteren, pan van het vuur klontjes boter 1 voor 1 toevoegen,
saus niet meer verwarmen, dit om schiften te voorkomen
6 Voeg het sap van een limoen, een scheutje sushi-azijn toe
en schuim de saus op met een staafmixer
7 Rooster de grof gehakte pindanoten in een pan zonder vetstof
8 Meng er de sesamzaadjes eronder
9 Snijd de avocado in blokjes. Besprenkel met olijfolie,
zeezout en rasp van limoen.
10 Bak de zeebaars aan de velkant n roomboter en beetje rijstolie
Als de saus bijna klaar is:
12 Snijd de kropjes sla in twee en bak ze aan in een scheutje olijfolie.
13 Voeg ook de stengels lente-ui toe. Kruid met peper en zout
14 Blus met een scheutje sushiazijn.
Doe de Thaise saus in een sauskommetje.
Neem een diep bord. Schik de sla, de lente-ui en de
avocadoblokjes mooi in het bord. Strooi er wat geroosterde
pindanootjes en sesamzaadjes over
Leg de zeebaars er mooi bij. Bestrooi met zeezout.
Serveer met de basmatirijst en de Thaise saus
Soep
Tom Kha kai soep
.Ingrediënten:
voor 14personen)
Voor de Bouillon
6 g verse laos
6 stengels citroengras
6 tenen knoflook
1.5 rode peper (zonder pitjes)
3 rode ui
15 blaadjes limoenblad (uit de vriezer)
6 blokjes kippenbouillon
1200 ml kokosmelk
1800 ml water
3 bouillonblokjes
Voor de Vulling:
500 g kipfilet
375 gr. kastanje champignon in plakjes
225 g wortels jullienne
3 limoenen, rasp en sap
3 el vissaus
6 takjes koriander, voor garnering
Bereiding:
Bereiding: soep
1 Snijd de laos in plakjes van ongeveer een halve centimeter
z Gebruik hiervoor een scherp mes, de laos is namelijk vrij
taai om door te snijden.
3 Leg de stengels citroengras op de snijplank en kneus en
snijd vervolgens in grove stukken.
4 Snijd de rode ui in grove stukjes.
5 Haal de limoenblaadjes uit de vriezer,
6 Snijd de knoflook fijn en de rode peper in dunne
ringetjes, zaadjes verwijderen.
7 Leeg de blikjes kokoksmelk in een soeppan en vul aan met het water.
8 Zet op een middelhoog vuur en doe de gesneden smaakmakers
en de bouillonblokjes erbij. Breng het geheel aan de kook.
9 Leg vervolgens de kipfilet in de pan en kook zachtjes voor
10-14 min (afhankelijk van de dikte)
Bereiding: Vulling
1 Zeef de soep
2 Breng de soep op een laag vuur weer tegen de kook
3 Snijd ondertussen de kastanje champignons en de wortel in julienne
4. Voeg dit toe aan de soep en laat 5 min koken.
5 Snijd de kipfilet in plakken en voeg samen met de vissaus,
limoenrasp en limoensap toe aan de soep.
6 Proef de soep en bepaal of hij goed op smaak is of nog
iets extra's nodig heeft.
Niet pittig genoeg, voeg nog wat gesneden Spaanse peper toe
Niet zout genoeg voeg extra vissaus toe.
Niet fris genoeg. Knijp er dan nog wat limoen over uit.
Schenk de soep in kommen en garneer naar smaak met fijngesneden koriander
tussengerecht
Thaise curry met Gamba's met gebakken rijst
Ingrediënten:
(voor 14personen)
3 stuks. ui gesneden
4 tenen knoflook. fijngesneden
5 gr. gele currypasta
4 gr. masala kerriepoeder
800 ml kokosmelk
2 stengels citroengras
25 gr. laos
6 blaadjes kaffir limoen
1 rode chilipeper
bosje koriander
45 gamba's
kokosolie
500 gr. jasmijnrijst
3 el zonnebloemolie
2 ui brunoise gesneden
24tenen knoflook, fijngehakt
2 wortels, in julienne gesneden
250 gr. taug.
15 gr. bieslook, fijngehakt
15 gr. koriander, fijngehakt
6 eieren
2 el vissaus
zwarte peper
Bereiding:
1 Monteer het kerriepoeder in de kokosolie.
2 Voeg de gesneden ui, knoflook en laos toe en fruit zachtjes aan.
3 Voeg nu de rest van de ingredi.nten, behalve de koriander
toe en kook even door.
4 Maak de gamba's schoon en dep ze goed droog.
Bak de gamba's kort in de kokosolie en meng met de gele curry.
1 Kook de rijst 15 minuten in kokend water of 20 minuten in een rijstkoker.
2 Verhit de zonnebloemolie in een wok of koekenpan
3 Fruit de ui en knoflook aan.
4 Voeg de rijst, wortel en tauge toe en roerbak alles 5 minuten op hoog vuur
5 Voeg de koriander en bieslook toe en breek de eieren boven de pan.
6 Roerbak de rijst nogmaals 5 minuten en breng op smaak met peper en vissaus
Serveer een bol rijst op een bord met garnalen erbij. Garneer met koriander.
hoofdgerecht
Pad Thai,
Ingrediënten:
(voor 14 personen)
200ml water
7 el vissaus
1 rode peper
4 blokje palmsuiker
1 el tamarinde
2limoen in dunne partjes
250 gr. taugÄ—
100 gr. grof gehakte pinda's
750 gram . garnalen
6 el sojasaus
6 eieren
150 gr. tauge
4 tenen knoflook
gember
500 g sugarsnaps
600 g rijstnoedels
2 ui, gesnipperd, gefruit
Wokolie
Bereiding:
Saus
1 Snipper de rode peper, zaadjes verwijderen.
2 Doe de garnalen in een kom, voeg de sojasaus erbij en laat ondertussen marineren.
3 Ga verder met het maken van de saus: verhit het water in een pannetje en voeg de palmsuiker toe
en laat smelten.
4 Voeg de vissaus, tamarinde en de rode peper toe en laat 10 min. zachtjes pruttelen.
Noedels
1 Blancheer de sugarsnaps 3 min. Uit laten dampen.
2 Verhit wat olie in een wokpan en voeg daar de geklopte eieren aan
toe en maak hier een roerei van
3 Schep het roerei uit de pan op een bord.
4 Verhit wat nieuwe olie in de pan en bak de knoflook en gember 2 min.
5 Voeg de garnalen toe en bak deze 3 min. mee.
6 Wok dan ook de sugar snaps en de taug. een paar minuten mee.
7 Kook ondertussen de noedels gaar en giet af.
8 Voeg de noedels toe aan de garnalen en groente en schep er door heen.
9 Voeg dan de pad thai saus er bij en de roerbak eieren,
10 Meng nogmaals goed. Serveer de pad thai met wat rauwe taugÄ—,
gehakte pinda's. gebakken uitje, verse koriander en een partje limoen.
Tamarinde is een kleverige substanUe gemaakt van de vruchten
van tamarinde.De vruchtjes zitten in grote bruine peulen
die qua vorm op tuinbonen lijken.
Nagerecht.
Mango Mousse met limoen en yoghurt
Ingrediënten:
Voor 14 personen.
500 ml slagroom
Zakje vanillesuiker
250 ml dikke romige yoghurt
4 limoenen
3 grote mango’s
6 limoenblaadjes
Bereiding:
1. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker.
Spatel de yoghurt door de slagroom rasp de limoen hierboven
en spatel voorzichtig limoensap hierdoor (niet te nat laten worden)
2. Maak de mango schoon pureer het vruchtvlees met sap
van 1 limoen en twee limoenblaadjes.
Spatel het mango mengsel voorzichtig door het slagroommengsel.
3. Verdeel de mousse over de glaasjes en laat opstijven in de koelkast.