Februari 2025
Thema: de Indonesische keuken

Soep:

Oosterse tomatensoep
.Ingrediënten:
1,2 liter water
2 pakken gezeefde tomaten.(500ml)
2 grote kippenbouten.
1 kipfilet
2 à 3 bouillonblokken kip.
2 kleine uien, of 1 grote ui
2 teentjes knoflook.
6 à 7 eetl. Suiker.
5 à 6 eetl. Zoete ketjap.
2 eetl. Witte wijnazijn.
1 theel. Djahé.
1 theel. Sereh.
1 theel. Sambal. (is niet noodzakelijk)
3 à 4 eetl. Maizena. Ligt aan de dikte van de soep.
1 hand (je) mihoen.
1 prei. 2 zakken kroepoek.
Bereiding:
Breng 1,2 l. water met de kippenbouten, kipfilet, de
bouillonblokken ui en knoflook aan de kook. Laat dit 1ó uur
pruttelen tot de kip gaar is.
Haal alle ingrediënten uit de bouillon. De bouillon zeven m.b.v.
een vochtige doek.
Kippenvlees laten afkoelen.
Haal het vlees van de botten en snijdt het fijn samen met de
kipfilet. Apart bewaren.
Gezeefde tomaten aan de bouillon toevoegen en weer aan de
kook brengen.
Maak in een schaaltje een mengseltje van de suiker, ketjap,
azijn, djahé, sereh en eventueel sambal (maakt de soep
extra pittig, maar is niet noodzakelijk).
Roer dit door de soep.
Roer de maizena met water tot een glad papje en voeg dit al
roerend bij de soep.
Voeg de mihoen toe. Laat nog 15 minuten heel zacht op een
laag pitje staan.
Serveertip.
Snijd wat prei heel fijn. Schep daarna de soep in een soepkom.
Strooi wat fijngesneden prei over de soep
Stukjes kroepoek als garnering op een bordje

Gado Gado

Ingrediënten:
10 eieren
1 kilo sperziebonen
3 bakjes taugé
3 uien
1 spitskool
Kroepoek
Bereiding
Kook de sperziebonen beetgaar in 12 tot 15 minuten
De eieren 8 minuten in kokend water en snijd doormidden
Snij de spitskool in dunne reepjes en wok deze kort.
Taugé ook even aanzetten in een wok.
Uitje snipperen en aanbakken tot knapperig
Kroepoek bakken in zonnebloem olie (180 graden)

Babi Pangang:

Ingrediënten:
Marinade vlees:
• 1 kilo varkenshaas*
• 2.5 teen knoflook
• 5 eetlepels oestersaus
• 5 eetlepels sojasaus
• 2.5 eetlepel bruine basterdsuiker
• 1.25 theelepel sambal
Voor de babi pangang saus:
• 2.5 ui
• 5 tenen knoflook
• 5 eetlepels gembersiroop
• 500 gram gezeefde tomaten
• 10 eetlepels bruine basterdsuiker
• 5 eetlepels ketchup
• 500 ml water
• 2.5 eetlepel sojasaus (Go-Tan)
• 2.5 eetlepel maizena
• Potje atjar tjampoer
Bereiding:
1. Snij de varkenshaas in dunne repen en marineer het met de rest
van ingrediënten voor de marinade.
2. Laat het vlees nu minimaal 1 uur of (bij voorkeur) langer marineren.
3. Na het marineren bak je het vlees in een klein beetje olie in een
ruime koekenpan, gaar en goudbruin. Zorg ervoor dat je de marinade
inkookt zodat je het vlees ook iets krokant kunt bakken.
4. Maak tegelijkertijd de saus door het uitje fijn te snipperen.
5. Verhit een beetje olie in een steelpan met dikke bodem en fruit het
uitje aan tot deze zacht en glazig is.
6. Knijp dan de knoflookteentjes uit en voeg deze toe. Bak even kort
mee.
7. Voeg dan de overige ingrediënten toe (m.u.v. de maizena) en kook
de saus in.
8. Maak een papje van de maizena door deze te mengen met een
beetje koud water en giet het bij de saus. Kook de saus iets in tot het de
dikte heeft van chilisaus.
9. Serveer de saus over de stukjes gebakken varkensvlees eventueel
met een beetje atjar tjampoer, rijst en komkommer erbij. Eet smakelijk!

Kipsaté

Ingrediënten:
750 gram kipfilet
3 tenen knoflook
3 eetlepel ketjap
1 theelepel sambal
lenteui
Saté saus
500ml kokos melk
8 eetl. pindakaas
4 eetl. ketjap
2 theelepel sambal
2 eetl. gembernat
20 statéstokjes
Bereiding
1. Snijd de kip in blokjes. Hak de knoflook fijn en meng met de ketjap.
Voeg ook de sambal hierbij. Voeg dit toe naar smaak; hoe meer, hoe pittiger de marinade
wordt. Voeg nu de blokjes kip toe aan de en laat zo lang mogelijk, maar minimaal
30 minuten marineren.
2. Als de kip lang genoeg gemarineerd heeft, rijg de blokjes kip dan op de
satestokjes. Bak de kip saté spiesen nu op een grillpan tot de kip gaar is, dit duurt
afhankelijk van de dikte rond de 5 tot 7 minuten. Lekker met satésaus.
Garneer met fijn gehakte lenteui
3. Tip: indien je houten satéstokjes gebruikt, leg deze dan in een bak met water om
te voorkomen dat deze verbranden tijdens het grillen.
Saté saus bereiding
In een steelpannetje op middelhoog vuur alle ingredienten koken en
indikken tot een lobbige massa

Mie met garnalen

Ingrediënten:
650 gram eiermie
2 prei
36 grote rauwe garnalen
Bosje koriander
Pinda’s ongezouten
2 limoenen
woksaus
Bereiding
Bereid de mie volgens de verpakking
Giet af en spoel met koud water en laat uitlekken in een vergiet
Snijdt da prei in dunne ringen
Verhit de olie in een wok roerbak de prei twee minuutjes
Snijd de garnalen in de lengte doormidden en voeg toe aan de prei
R0oerbak tot de garnalen roze zijn.
Knip de mie eventueel een paar keer door en voeg toe aan de garnalen
Roerbak even mee.
Serveren met fijngehakte pinda’s en fijngehakte koriander
Garneren met schijfje limoen

Nassi:

Ingrediënten:
750 gram rijst
4 uien
5 teentjes knoflook
Gekookte ham blokjes
Prei
Spekjes
5 eetl.Ketjap
5 eetl.Sojasaus
2,5 theel. Trassi
5 theelepels ketoembar
5 theelepels kurkuma
5 theelepel gember
2 theelepel sambal
Bereiding
Rijst:
Kook de rijst in kokend water met wat zout (volgens de verpakking)
giet na 7 minuten de rijst af en de hem terug in de pan met deksel erop
en laat nog ong 15 tot 20 min stomen in de pan
(ERG BELANGRIJK DAT DE RIJST NIET TE GAAR OF TE RAUW IS)

Indonesische panna cotta

Ingrediënten:
800 cc slagroom
400 cc melk
225 gram suiker
3 vanillestokjes
9 blaadjes gelatine
4 passievruchten
600 gram mango
poedersuiker
muntblaadjes
Bereiding
Blaadjes gelatine weken in handwarm water
Melk koken
Merg van vanillestokjes toevoegen
Even door koken
Van het vuur halen en uitgeknepen gelatine blaadjes toevoegen
Af laten koelen
Slagroom met 50 gr.suiker stijf slaan (yoghurt dikte)
Slagroom door vanillemelk spatelen.
Puree de mango met poedersuiker en suikerwater tot een mooie gladde
coulis
Panne cotta in een spuitzak doen en over 13 glaasjes verdelen
Mango coulis toevoegen garneren met kwart passievrucht en takje munt.