Maart 2025

Thema: Italiaans

Amuse:

Vitello tonato uit een glaasje
Ingrediënten:
• 300 g kalfsgebraad
• 2 blikjes tonijn in eigen nat
• 2 blikjes ansjovisfilets
• Ciabatta brood
• rucola
• kappertjes
• ó citroen
• 6 el mayonaise
• 1 el olijfolie
• 1 el olijfolie extra vierge
• peper
• zout
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snij de ciabatta in
flinterdunne plakjes en schik ze op een met bakpapier beklede
bakplaat. Besprenkel met de olijfolie. Zet de bakplaat 5 à 10
minuten in de oven, tot de plakjes ciabatta mooi goudbruin
gekleurd en krokant zijn.
2. Doe de tonijn in een blender of keukenrobot, samen met de
ansjovisfilets, de extra vierge olijfolie, het sap van de citroen en
1 à 2 eetlepels water. Mix tot een egale massa en roer er dan de
mayonaise door. Kruid met peper en zout. Bewaar in de
koelkast.
Vlak voor het serveren
3. Verdeel de tonijnsaus over glaasjes. Schik per glaasje 2 plakjes
kalfsvlees. Werk af met een blaadje rucola, kappertjes en een
ciabattakrokantje en serveer.

Tussengerecht:

Scampi met pecorinocrème
Attentie: Zet 14 kommetjes warm (90 gr.)
Ingrediënten:
28 Scampi’s
Creme fraiche
Pecorino
Bosui
knoflook
Wiite wijn
Spaghetti
Koriander
Bereiding
Spaghetti.
Kook de spaghetti al dente (volgens verpakking)
Giet af in een vergiet
Rasp de pecorino kaas
Saus:
Kook de wijn tot een derde in voeg de creme fraiche en geraspte
pecorinokaas toe en breng al roerend aan de kook pureer met een
staafmixer en maak op smaak met peper en zout.
Scampi’s
Pel de scampi’s en marineer met olijfolie en stukjes knoflook.(zet 20
minuten apart)
Haal de knoflook uit de marinade bak de scampi’s kort om en voeg de
knoflook en fijngesneden
Presentatie:
Schep een beetje spaghetti op de bodem van de warme kommetjes shenk
de pecorinosaus hierover garneer met twee scampi’s en de gehakte
koriander.

Soep:

Italiaanse bruiloftsoep.Zuppa di nozze all”italiana
Ingrediënten:
Voor de gehaktballetjes
• 500 gram gehakt (half om half)
• 25 gram panko
• 2 ei (losgeklopt)
• Geraspte Parmezaanse kaas
• peterselie (vers – fijngesneden)
• tijm
Voor de soep
• 2 ui
• prei
• 2 stengels bleekselderij
• 1 teen knoflook
• 2 liter kippenbouillon
• kleine pasta (zoals acini di pepe, orzo of ditalini)
• spinazie
• olijfolie, peper en zout
Bereiding:
1. We beginnen met met maken van de gehaktballen. Doe alle
ingrediënten in een ruime kom, voeg naar smaak peper en zout toe en rol
hier kleine soepballetjes van.
2. Verhit olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes rondom gaar.
Schep ze uit de pan en zet apart.
3. Ondertussen snipper je de ui, snij je de prei en de bleekselderij in
dunne reepjes.
4. Verhit een beetje olijfolie in een soeppan en fruit de ui, prei en
bleekselderij even aan.
5. Pers de knoflookteen uit in de pan, bak even mee en voeg dan de
kippenbouillon toe samen met wat peper en zout naar smaak.
6. Breng aan de kook, voeg de pasta toe en kook deze op middelhoog
vuur in 5-8 minuten gaar, afhankelijk van het soort pasta dat je gebruikt.
7. Voeg daarna de spinazie toe en kook de soep nog 2 minuten door.
Doe de gehaktballetjes erbij en breng de soep eventueel verder op smaak.
8. Schep de soep in diepe borden of kommen en serveer met geraspte
Parmezaanse kaas naar smaak eroverheen.

Hoofdgerecht:

Paddenstoelen risotto met gegrilde kip
Vergeet niet de borden warm te zetten in de oven 90 gr.Ingrediënten:
• olijfolie
• sjalotjes (gesnipperd)
• knoflook
• eetlepels balsamicoazijn
• 700 gram gemengde paddenstoelen (schoongeveegd, grof gesneden)
• verse tijm
• 1 pak risottorijst
• paddenstoelen bouillon
• mascarpone
• kipfilets (in blokjes)
• Parmezaanse kaas (geraspt)
• rucola
Bereiding:
1. Verhit flinke scheut olijfolie in een grote braadpan en fruit de
fijngesneden knofllook en sjalot aan.
2. Los in een apart pannetje 3 blokjes paddenstoelen boullion op
en houd warm.
3. Voeg de rijst toe en fruit even mee aan. Blus af met een
flinke scheut witte wijn.
4. Voeg een scheut warme bouillon toe en roer tot deze is
opgenomen. Voeg weer een scheut toe en ga zo circa 20
minuten door, tot de rijst beetgaar is.
5. Peper en zout de kipfilets en bak deze mooi bruin met een
krokant korstje laat even afkoelen en snij in blokjes
6. Hak de paddenstoelen in vieren en bak deze kort.
7. Schep de kipblokjes / paddenstoelen door de warme risotto.
8. Meng de rucola met de olijfolie en balsamico. Verdeel
de risotto over diepe borden. Garneer met een pluk rucola en
bestrooi met kaas.

Nagerecht:

Stragitella ijs met chocoladesaus.
Ingrediënten:
• 350 gram suiker;
• Merg van 2 vanillestokje;
• 500 milliliter slagroom;
• 500 ml melk
• 100 gram pure chocolade callets
10 eierdooiers.
Bereiding
Sla de eigelen met de suiker in een kom los met een handmixer
Breng de room/melk aan de kook
Voeg wat van dit roommengsel bij de eimassa
Verwarm dit mengsel eau bain marie en voeg de rest van het
roommengsel toe en verwarm al roerend met een houten lepel totdat de
massa gaat binden.
Zet koud weg in koelkast of vriezer
Hak 200 gram chocolade fijn.
Wanneer enigszins afgekoeld gehakte chocolade toevoegen en het ijs
draaien in de ijsmachine.