Februari 2016



VOORGERECHT


garde

KNOLSELDERIJSOEP


ingrediënten

1 1/2 knolselderij,
2 flinke aardappels
2 1/2 liter water,
4 kruiden bouillonblokjes
1 ui en
1 teentje knoflook
verse bladselderij
2 ons dunne ontbijtspek en
2 prei
2 eetlepels olijfolie en
300 ml kookroom, zout en
peper

Bereiding.

Breng het water aan de kook en los de bouillonblokjes op.
Snipper de ui en de knoflook en snij de prei in kleine ringetjes.
Bak het ontbijtspek uit en leg dit op een keukenpapier.
Schil de knolselderij en de aardappels en snij deze in blokjes van 1 a 2 centimeter
Hak de selderij fijn.
Verhit de olijfolie in de pan, waar je de soep in wilt bereiden.Bak de ui en het knoflookteentje glazig.Voeg de knolselderij en de aardappels toe en bak deze even mee.
Voeg de bouillon en de bladselderij toe en laat dit ongeveer 15 minuten rustig aan koken.Pureer het geheel daarna met een staafmixer.Voeg de prei toe en laat deze 5 tot 7 minuten gaar koken.Voeg de kookroom toe en even goed roeren.Peper en zout .
Doe de soep in kommetjes, breek het ontbijtspek in kleine stukjes en leg deze op de soep.


HOOFDGERECHT


garde

ZUURKOOL MET CRANBERRY COMPOTE


(13 a 14 personen)


ingrediënten

1,2 kilo rundergehakt
6 ons spekblokjes
2 grote uien
3 potjes cranberry compote (warm maken, strijkt makkelijker)
3 pakken naturel zuurkool
3 creme fraiche
4 kilo aardappels
melk-boter-peper-zout
paneermeel.
3 schalen

Bereiding.

ovens voorverwarmen op 200 graden
ovenschalen met boter invetten
De spekblokjes uitbakken in een beetje boter, daarna de gesnipperde ui toevoegen en fruit deze mee tot de gesnipperde uien goudgeel kleuren.Voeg het gehakt bij de spekblokjes en de uien en bak het geheel rul.Op smaak brengen met zout en peper.
De aardappels schillen en koken en met melk en suiker een smeuïge puree van maken
Op de bodem van de schalen een een beetje puree doen, verdeel daarna het gehakt met de uien en de spekblokjes over de schalen, verdeel daarna de warm gemaakte cranberry hierover
Haal de zuurkool met een vork los, roer de crèmefraiche er door en schep de zuurkool met de crème over de compote
Dek de ovenschalen af met de puree, bestrooi de puree met paneermeel en wat klontjes boter.
In de oven zetten tot er een mooie bruine korst op komt.In principe ongeveer 20 minuten
Vervolgens eventueel warm houden.

NAGERECHT


garde

SIRAMISá

12 personen

ingrediënten

200 ml slagroom
100 gr basterdsuiker wit
6 eieren
750 gram mascarpone
Grand Manier
Netje perssinaasappels
400 gram lange vingers
Zakje amandelschaafsel

Schaal 20 x 30 cm.

Bereiding.

Slagroom met wat suiker bijna stijf kloppen
Eierdooiers met de rest van de suiker tot een romig mengsel kloppen
Meng de mascarpone door het dooier mengsel
En spatel er daarna de slagroom door

Pers de sinaasappels ( hou er een achter voor decoratie)
Doe een scheutje Grand Manier bij de sinaasappelsap
Doop de lange vingers in de sap en leg deze in de schaal met de gedoopte kant boven
Vervolgens de helft van het mengsel erop smeren.
Daarna nog een laag gedoopte lange vingers en de rest van het mengsel
Bestrooi de schaal met amandelschaafsel

Minimaal een uur in de koelkast laten opstijven.

Opdienen met een stukje sinaasappel op het toetje en decoreren met
wat van het overgebleven sap