maart 2016.
Jan K. en Ab.
Voorgerecht
voor 14 personenKipcocktail
ingrediënten
3 sinaasappelen 4 tl.komijn
zout/peper 6 el. mayonaise
1 el. kerriepoeder 2 bakjes verse koriander
150 gr. veldsla 2 tl. gemalen koriander
3 kaneelstokjes 6 el. crème fraiche
600 gr. kipdijvlees 3 rijpe mango’s
6 bosuitjes
Bereiding.
Halveer de sinaasappelen en pers de helft er van uit. Breng water aan de kook met de kaneelstokjes, komijn, gemalen koriander en de drie halve sinaasappelen. Halveer de kipfilet in de lengte en pocheer het vlees in 10 minuten gaar in de bouillon. Meng de mayonaise, crème fraiche, het uitgeperste sinaasappelsap en de kerriepoeder. De bosuitjes in dunne ringetjes snijden en de koriander grof snijden. De mango’s schillen en in blokjes snijden. De mangoblokjes, bosuitjes en koriander in kom op smaak brengen met peper en zout. Trek het vlees met 2 vorken uit elkaar en verdeel het met de veldsla, kerrie, mayonaise en mango over de glazen.
Hoofdgerecht
Parelhoender filet met gebakken witlof en paddenstoelsaus:
ingrediënten
14 parelhoender filets 600 gram paddenstoelen
scheutje cognac en room 1 tl. kerriepoeder
olijfolie/boter 8 el kalfsfond
24 stronkjes witlof bieslook
6 sjalotjes 3 el. crème fraiche
3 citroenen peper/zout
Bereiding.
Kruid de parelhoenfilet op de huid met ruim peper en zout. Aanbakken op de huidkant in een scheutje olijfolie. Omkeren en weer peper en zout gebruiken. Klontje boter op de filets en 10 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden C. Paddenstoelen schoonmaken en in stukken snijden. Sjalotjes en paddenstoelen fruiten in scheutje olie en boter en afblussen met een scheutje cognac. Fond en kerrie toevoegen en afmaken met room. Bak de witlofbladeren in olie en boter en voeg crème fraiche toe. Het geheel laten smelten en de fijngehakte bieslook, citroenschil en citroensap toevoegen. De filets in stukken snijden en serveren op/met witlofbladeren en paddenstoelensaus. En daarbij: gebakken aardappelen
Nagerecht
Tortilla met gerookte kip
ingrediënten
600 gr. gemengde paddenstoelen olijfolie
2 el. tijm 15 eieren
2 pakjes gerookte kip peper/zout
paprikapoeder bouillonpoeder
vruchten (avocado, meloen, ananas)
Bereiding.
Paddenstoelen schoonvegen met keukenpapier, harde stukjes verwijderen en in stukjes snijden. Olie verhitten en de paddenstoelen en bruin bakken. Regelmatig omscheppen. Helft van de tijm erdoor en wat zout en peper. In kom eieren loskloppen met wat zout en peper en nog wat tijm en paprikapoeder. Paddenstoelen en stukjes gerookte kip er door roeren en opnieuw met wat olie 10 minuten afgedekt verhitten op laag vuur en laten stollen. Een bord op de pan leggen en samen keren. De tortilla omgekeerd in de pan laten glijden en naar believen ongeveer 4 minuten laten bruin bakken. In partjes verdelen en omringen door stukjes fruit.