December 2016
SOEP
Courgette preisoep met roomkaas en uitgebakken spekjes.
ingrediënten:
5 courgettes
4 slalotjes, gesnipperd
2 preien, in ringetjes
4 tn knoflook, geperst
2 takjes tijm
2 Boursin
2 groente bouillonblokken
2,5 ltr water
1 spekjes
Siciliaanse kruiden (salie, rozemarijn,basilicum, oregano en munt)
Peper en zout.
Bereiding.
Was de prei en courgettes goed, snij 4 courgettes in kleine blokjes, snipper de sjalotjes en de prei in ringetjes. Rasp van 1 courgette smalle reepjes en blancheer deze even. Verhit olijfolie in een soeppan en laat de courgettes, de prei en de sjalotjes al omscheppend 5 min. bakken. Laat de knoflook, tijm en kruiden kort meebakken. Pureer het mengsel, voeg 2.5 liter water en 2 groente bouillonblokken toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de kruidenkaas toe en blijf roeren tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep in kopjes/glaasjes en maak af met wat krokante spekjes en een opgerold reepje courgette.
VOORGERECHT.
Gevulde tomaten met gehakt
ingrediënten:
12 tomaten
500 gram kippengehakt
bosje verse kruiden naar keuze
1 rode of groene paprika
1 chilipepers
1 ui
4 teentjes knoflook
0,5 theelepel zout
1 theelepel peper
0,5 theelepel bladselderij
1 theelepel oregano
4 eetlepels paneermeel
Bereiding
Snijd het hoedje van de tomaten en hol ze uit met behulp van een lepeltje. Snijd een stukje van de bodem van de tomaten, zodat ze beter blijven staan. Kruid de binnenkant met zout en peper. Plaats de holle tomaten (omgekeerd) op een stuk huishoudpapier. Doe de kippengehakt in een kom en voeg dan 4 eetlepels paneermeel, de paprika in stukjes, de fijngesneden ui, de fijngesneden knoflook en de gehakte chilipeper toe. Voeg dan de kruiden nog toe en meng alles tot een deeg. Verdeel het gehakt over de holle tomaten en plaats allemaal op een ingevette ovenplaat. Plaats de hoedjes er terug op en leg op elke tomaat een schijfje boter. Plaats in een voorverwarmde oven van 180°C, gedurende 45 minuten
HOOFDGERECHT
De coq au vin: een Franse klassieker!
ingrediënten:
1 kg kippen dijvlees zonder bot/vel
zout en peper uit de molen
olijfolie om in te bakken
3 sjalotten, gepeld in stukjes
2 teentjes knoflook in plakjes
150 g spekblokjes
150 g kastanje champignons, gehalveerd
2 eetl. bloem
½ liter rode wijn
¼ liter kippenbouillon
4 wortels, geschild en in stukjes van 3 cm
4 takjes tijm
6 takjes platte peterselie
150 g zilveruitjes
2 eetl. grof gehakte peterselie voor de garnering
nodig
braadpan, aluminiumfolie
Bereiding.
Kruid het kippendij vlees met peper en zout. Bak ze in olijfolie op laag vuur mooi goudbruin. Haal ze uit de pan en houd ze warm in de folie. Fruit in dezelfde pan de sjalotten en de knoflook. Voeg de spekblokjes en de champignons toe en bak deze nog enkele minuten mee. Roer nu de bloem er doorheen en voeg beetje bij beetje de wijn en de bouillon toe. Blijf roeren, zodat een gebonden saus ontstaat. Doe nu de kip, de wortel en de kruiden erbij en breng aan de kook. Laat daarna 60 minuten op laag vuur gaar stomen. Doe er de laatste 5 minuten de zilveruitjes bij. Garneer met de gehakte peterselie.
lekker met:
een mooie aardappelpuree.
NAGERECHT
Stoofperen - kaneelijs
ingrediënten:
8 kleine stoofperen (bij voorkeur Gieser Wildeman)
½ citroen, schoongeboend
175 g suiker
2 kaneelstokjes
1 fles witte wijn
Bereiding.
Schil de stoofperen, laat het steeltje zitten maar snijd met een mesje het kroontje aan de onderkant weg.
Schil de citroen met een dunschiller (alleen het geel) en knijp het sap boven een pan uit. Voeg de citroenschil, suiker en kaneelstokjes toe. Schenk de wijn erbij en zet de peren rechtop naast elkaar in de pan.
Breng het geheel zachtjes aan de kook en stoof de peren op een heel laag vuur in 45 minuten gaar met het deksel schuin op de pan.
Controleer met een scherp mesje of de peertjes gaar zijn. Laat ze in het vocht afkoelen.
Opmerking
De witte Merzling, een Nederlandse biologische wijn van de Wageningse berg, is licht en fruitig en dus heel erg geschikt voor het stoven van deze peertjes, maar een andere fruitige witte wijn is natuurlijk ook prima. Dien de peertjes als nagerecht met kaneelijs