Maart 2017
Voorgerecht:
Mosselen met venkel en dragon mayonaise
Voor 14 personen
Ingrediënten:
3 kg mosselen
Olijfolie
Droge witte wijn
3 st winterwortel
2 bosjes dragon.
0.75 ltr mayonaise
3 dl slagroom.
3 zakjes veldsla
Dyonmosterd
3 st venkel knol
zout
Bereiding:
Mosselen.
maak de mosselen schoon, (baarden verwijderen ) en spoelen met koud water.
Mayonaise.
Pluk de blaadjes van de dragon en snijd deze zeer fijn, en meng deze door de mayonaise.
Klop de slagroom stijf en meng deze door de mayonaise.
Groenten.
Schil de wortel met een dunschiller, en snijd daarna van de wortel plakken met de dunschiller.
Breng water met zout aan de kook en blancheer de plakje 30 seconden, daarna koud afspoelen en drogen.
Maak een marinade van Dijon mosterd, olijfolie en zout schenk dit straks over de wortel.
Snijd de venkel zeer fijn.
Fornuis:
Verwarm een koekenpan met wat olie, voeg de mosselen en de wijn toe.
Leg een deksel op de pan, laat de mosselen 2 minuten koken, goed uit laten lekken en haal de mosselen uit de schelp; laat 2 st p.p. in de schelp zitten.
Serveren:
Leg de gepelde mosselen op een bord. Rol de wortelrepen op en druk deze iets uit, en leg deze naast de mosselen. Leg er enkele blaadjes veldsla en venkel bij, en de mosselen in schelp. Schep of druppel de saus naast de groenten .
Hoofdgerecht :
Kalkoen dijfilet; Ratatouille; Risotto.
Aantal personen : 14 personenIngrediënten:
5 stukken kalkoen dijfilet (+/- 500 gram per stuk)
2 aubergines
2 gourgettes
6 paprika's
5 uien
2 blikjes tomatenpuree van 150 gram
6 trostomaten
250 gram gerookte spekblokjes
4 teentjes knoflook
gedroogde tijm of verse tijm?
"Marakesh kruiden" ?
800 gram risotto rijst
4 Kip bouillonblokjes
2 pakjes roomboter
Peper en zout
Diverse champignons
Bereiding kalkoen dijfilet
Strooi peper,zout en knoflook op ieder stuk dijfilet en leg ze allemaal in een kom om te kneden. Bak de kalkoen dijfilet rondom bruin in een ruime hoeveelheid roomboter. Plaats het vlees gedurende 2 X 30 minuten op 120 graden in een voorverwarmde oven. Opm: Tijd en temperatuur afhankelijk van de dikte van het vlees. Zo nodig het vlees "insnijden".
Bereiding ratatouille voor 7 personen per pan. ( 2 pannen nodig!)
Bak 150 gram gerookte spekblokjes tot het vet gesmolten is en haal de blokjes er daarna uit.
Snipper 2 uien en bak deze ligt aan in een grote pan met het vet van de spekblokjes en wat olie
Voeg 2 heel fijn gesneden knoflook teentjes toe.
Voeg vervolgens een blikje tomatenpuree toe en meng alles goed door elkaar.
Schil 1 aubergine en snij deze in dobbelsteentjes en voeg toe.
Schil 1 gourgette en snij deze ook in dobbelsteentjes en voeg toe.
Ontdoe de 3 paprika's van de zaadlijsten en snij ze in halve dobbelsteentjes en voeg toe.
Ontvel 3 trostomaten en snij 8 stukken en voeg ze vervolgens toe
Peper, zout en kruiden naar smaak toevoegen. Liefst per pan variëren!
Laten sudderen tot vlak voor het kan worden opgediend.
Bak de champignons en apart van de ratatouille opdienen.
Bereiding risotto voor 14 personen
Maak met 3 kippen bouillon blokjes 3 liter bouillon.
Fruit in een pan met dikke bodem 1 gesnipperde ui samen met een zeer fijn gesneden teentje knoflook.
Roer de risotto er door en bak de korrels tot deze glazig zijn. Voeg een beetje warme kippenbouillon toe en breng dit aan de kook. Voeg vervolgens weer per 100 gram rijst ongeveer 300 ml bouillon in porties toe. Als alle bouillon is opgenomen de volgende portie. Kook de rijst tot deze gaar is. Ongeveer 20 minuten. Regelmatig omscheppen. Roer ten slotte een klontje boter door de rijst.
Nagerecht :
wafel met mascarpone en abrikozen van bladerdeeg.
Aantal personen : 14 personenIngrediënten:
Garnering.
60 gr eigeel 300 gr abrikozen
30 gr suiker 3 dl water
1.5 dl slagroom 300 gr suiker.
130 gr eiwit
75 gr suiker. Amandelen.
1/2 dl water. 6 plakken korstdeeg.
15 gr gelatine poedersuiker.
abrikozen extract
750 gr mascarpone. Vanille vla.
Mousse.
Week de gelatine in water, voeg de suiker toe en breng dit aan de kook, voeg extract toe en af laten koelen.
Klop eigeel met de suiker schuimig.
Klop de slagroom tot yoghurt dikte
Meng als vocht( gelatine) is afgekoeld door de mascarpone, voeg de slagroom en eigeel toe, klop de eiwitten en meng deze door de mascarpone uitscheppen in ringen.
Garnering.
Halveer de abrikozen, in een pan scheppen , het water en suiker toevoegen aan de kook brengen en 10 minuten zacht laten koken.
Eventueel iets likeur toevoegen.
Rol de plakken bladerdeeg op een plaat zeer dun uit gebruik in plaats van bloem, poedersuiker.
Ringen uitsteken gelijke grote als de pudding. Op een ovenschaal met bakpapier leggen en bakken.
Oven temp 185º, 10 min.
Serveren: Leg een plak bladerdeeg op een bord, hierop de pudding op de pudding abrikozen leggen en weer een deksel. Bestrooien moet poedersuiker. Eventueel onder op het bord eerst vla schenken.