Culinaire club ‘’De Garde’’, april 2008 door Puck Treur.

Hamrol met aspergemousse en ei:

6 plakken achterham;
500 gr.asperges;
2 hard gekookte eieren;
2 verse eieren;
1dl.slagroom;
3 blaadjes gelatine.

Kook de geschilde asperges, of gebruik asperges uit een pot.
Laat ze uitlekken, snij ze klein en pureer ze in de foodprocessor of met de staafmixer.
Splits de verse eieren en roer de dooiers in 1 dl.aspergevocht op laag vuur gaar. Week de gelatine 5 min.in koud water en smelt dit door de iets afgekoelde, gare eigeel.
Voeg dit samen met de gepureerde asperges.

Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en vervolgend de slagroom.

Spatel beide door de afgekoelde aspergepuree.

Neem een stuk vershoudfolie en beleg dit met de plakken ham.

Smeer tweederde van de oppervlakte met de aspergemousse, strooi hier de fijn gehakte harde eieren over (evt. gesnipperde peterselie) en rol de ham vanuit de folie op.

Verpak ze voorzichtig in de folie en laat ze in de koelkast opstijven.

Voor het serveren uitpakken en de rol in mootjes of plakjes snijden.

serveer het op creatieve wijze met b.v. sla enz…

Lamsrack met witte bonenpuree en gestoofde edelprei;

( oven op 180*)
lamsrack
2 lamsracks;
witbroodkruim;
1 ei;
2 eetl.honing;
2eetl.gemalen walnoten;
2 eetl.olie.

Maak een farce van het broodkruim t/m de olie.

Kruidt de lamsracks met peper en zout en smeer de farce op de buitenkant.


Bonenpuree;

1 pot of blik witte bonen;
300 gr.kruimig gekookte aardappelen.

Verwarm de bonen, pureer ze ,breng op smaak naar keuze en maak er met de kruimige, geraspte aardappelen een stamppotje van.


Edelprei;

1 à 2 onderstangen van prei dun snijden, goed wassen, en uitgelekt stoven met een klontje boter.


Intussen de lamsracks 20 min. rosè braden in de voorverwarmde oven.


Clafoutis met kersen.
clafoutis2_339699a
(oven op 180*)


Wij maken 2 recepten in 3 quichevormen.

400 gr.kersen uit pot(uitgelekt);
100 gr.bloem;
3 eetl.suiker;
halve thlpl.zout;
3dl.melk;
3 eieren;
3 eetl. vloeibare boter; en boter om de vorm inte vetten.

Bereiding; Zeef de bloem in een kom, voeg de suiker en het zout toe en maak een kuiltje in het midden.
Doe de ereren en de vloeibare boter erbij en klop het geheel onder toevoeging van de melk tot een glad beslag.
Vet de quichevorm in en schenk het beslag in de vorm.
Verdeel de kersen erover en bak de clafoutis in 30 minuten gaar.

Serveer de clafoutis warm (evt. met warme vanillevla