voorgerecht

 ossenstaartcappuccino 2 personen  


100ml slagroom
1/2 blikje heldere ossestaartsoep
------ of zelf getrokken soep
scheutje droge sherry
2 tot 4 takjes thijm
vers gemalen peper 

  grote koffiekopjes

klop de slagroom dik vloeibaar tot lobbig verwarm de soep en voeg een scheutje sherry toe schenk de soep in de koppen en giet de room voorzichtig over de bovenkant bestrooi eventueel met wat peper en garneer met een takje thym.


hoofdgerecht   reerug   per kg vlees 10 gr zout 75gram lardeerspek 200 gr boter 1/2dl zure room aardappelmeel   vlees even in lauw water, daarna koud en afdrogen larderen met het spek inwrijven met zout braadpan omspoelen niet afdrogen vlees in de pan leggen en de boter in grote stukken er omheen leggen zonder deksel in oven plaatsen daarna om de 5 minuten de boter over het vlees bedruipen daarna de pan sluiten gaar braden in 2 uur het vlees eruit halen en de jus afmaken met zure room en als het nodig is afbinden met aardappelmeel vlees snijden en overgieten met saus       rode kool 2kg laurier 3 stukjes ontbijtkoek 6 plakken zout en peper 2 gesnipperde uien 1 zakje rozijnen 2dl rode port aardappelmeel om te binden   kool snijden en koken met uien laurier ontbijtkoek na 20 min rozijnen bijvoegen afbinden met aardappelmeel en wat azijn         spruiten   2 kg schoon maken daarna 15 tot 20 min koken 1 ui snipperen 2 ons ham blokjes snijden bakje champignons schoon maken en snijden uien aanfruiten champignons bakken en ham toevoegen als de spruiten gaar zijn erdoorheen roeren




aardappelkroketjes   2 1/2 kg aardappels zout en peper 5 eieren paneermeel 1/2 liter melk   aardappels koken en pureren ei zout en peper toevoegen 3 eieren en afslappen met melk in stevige puree daarna in spuitzak doen en in reepjes spuiten op laten stijven in de koeling daarna in reepjes van 5 cm afsnijden   mengsel maken van 2 eieren en 1/4 liter melk puree er door halen en door de paneermeel rollen dit nog een keer herhalen dan afbakken




stoofpeertjes   21/2kg peren perenrood port 500 gr suiker   peren schillen en opzetten met perenrood port suiker en water 11/2 uur laten stoven sap afbinden met aardappelmeel koud laten worden   nagerecht  vanillevla uitsluitend gebonden met eieren   1liter melk of kookroom 8 eierdooiers 1/2 vanillestokje 50 gram suiker   de melk of kookroom met vanille aan de kook brengen en even laten trekken stokje eruit halen de eierdooiers in een pannetje roeren met suiker tot een dikke witte massa de melk of room roerend hierdoor mengen en de vla onder goed roeren laten doorkoken koud roeren tot er geen vel meer kan ontstaan     dit is de laatste van dit jaar wij wensen iedereen prettige feestdagen en een goed begin van alweer 2010 mary en lydia