april 2012.



Voorgerecht;

Soep met gerookte schelvis.
Deze bleke soep is een echte smaakbom. De bouillon maak je op basis van melk die de heerlijke smaak van de gerookte schelvis gemakkelijk absorbeert. En omdat een bord soep altijd een beetje moet verrassen, gebruik je fijne stukjes vis, lekkere dobbelstenen van halfharde kaas en verse bieslook als garnituur.
De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen.
de visbouillon:
1 kg gerookte schelvis, 1 l water, 1 l melk, 1 steranijs (meer naar smaak), enkele takjes tijm,
4 blaadjes laurier, grof gemalen peper,
de soep:
2 grote uien, 1 teentje knoflook, 1 prei, 4 stengels (bleek) selders, 3 dikke aardappelen (loskokend), 2 dikke sneden halfharde kaas (bv. 't Moerland), enkele sprieten bieslook, peper
Zout, (nootmuskaat)
bereiding
de visbouillon:
Zet een ruime pot op een matig vuur en doe er de melk in en evenveel water. Laat het mengsel aan de kook komen. Melk heeft de eigenschap om zeer veel smaak op te nemen.
Snij de gerookte schelvis in grote stukken. Verdeel één filet in 3 tot 4 gelijke stukken en leg ze in de melk met water.
Voeg wat kruiden toe aan de visbouillon. Begin met wat steranijs (wat heerlijk smaakt bij vis), enkele takjes verse tijm en laurierblaadjes. Draai het dopje van de pepermolen los, zodat je wat grof gemalen peper kan toevoegen. De bouillon mag vrij sterk gekruid zijn.
Laat de visbouillon 20 minuten pruttelen op een zacht vuur. Schep nadien de stukken vis uit de bouillon. De vis wordt een garnituur voor de soep. Gebruik een mesje om de stukken gerookte schelvis in stukjes te delen. Verwijder het vel van de schelvis en controleer opdat er geen graatjes in achterblijven.
Zeef de bouillon door een fijne zeef zodat alle kruiden en stukjes peper eruit verdwijnen.
de soep:
Pel de uien en snij ze in grove stukken.
Pel de knoflook en snij het teentje grof.
Verhit een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in.
Stoof de stukken ui en look in de bruisende boter. Roer regelmatig even in de pot.
Verwijder het donkerste loof van de prei en snij de stam overlangs. Trek enkele stengels van de (bleek)selder. Spoel de groenten zorgvuldig onder stromend water zodat er geen zand of aarde in achterblijft.
Snij de prei en de selder grof en laat de stukjes groenten meestoven met de uien.
Schil de aardappelen en snij ze in grove blokjes. Doe de knollen ook in de stoofpot en roer. Laat de groenten 10 minuten stoven op een zacht vuur. (Zodat de ingrediënten niet kleuren.)
Giet de gezeefde visbouillon in de pot met groenten en aardappelen. Laat de soep nog ongeveer 20 minuten pruttelen tot de aardappelstukken gaar zijn.
Snij de korstjes van de dikke sneden smaakvolle halfharde kaas. Snij de kaas vervolgens in dobbelsteentjes.
Doe de helft van de kaasblokjes in de warme soep. De kaas maakt de soep smeuïg en vervangt bv. een scheut room. Laat de kaas even smelten.
Mix de bleke soep fluweelzacht met de staafmixer. Proef en kruid de soep indien nodig met wat peper en zout. Je kunt ook een beetje muskaatnoot gebruiken.
Spoel de pijpjes bieslook en snij ze heel fijn. (TIP: Je kunt ook wat verse kervel gebruiken.)
de afwerking:
Strooi op de bodem van elk soepbord een portie verbrokkelde schelvis. Leg er enkele blokjes kaas bovenop.
Lepel warme soep in de borden en werk ze af met wat snippers bieslook.


Hoofdgerecht.

Zalm met frisse roomsaus en aardappelpuree.

Ingrediënten voor 4 personen;
600 gr. Aardappelen, 1 citroen, schil geraspt, sap geperst, 4 moten zalm of filets 125 gr.
1 el teryakimarinade, 200 ml. Crème fraiche.

Bereiding;
Verwarm de oven voor op 200%. Kook de aardappelen en maak er puree van. Bestrooien met zout en peper en helft citroenrasp, 1 tl. Teryakimarinade en 2 volle eetlepels crème fraiche. Dit mengen.
Leg de stukken zalm in een ingevette ovenschaal en besprenkel ze met de helft van het citroensap en de rest van de teryakimarinade en bak ze in ca. 12-15 minuten tot ze gaar zijn.

Gestoofde Prei.

Ingrediënten voor 4 personen ;
4 pond prei, 30 gr. Bloem, 1 groentebouillon tablet, 30 gr. Roomboter en nootmuskaat.

Bereiding ;
Was de prei en snij hem in dikke ringen. Smelt het bouillonblokje in 2,5 dl. water en doe de prei er in. Stoof zo’n 6 a 8 minuten ( afhankelijk van de dikte van de prei ). Giet de prei af, maar vang het kookvocht op. Smeltboter in dezelfde pan en roer de bloem er door. Gooi beetje voor beetje het kooknat erbij tot dat het dik vloeibaar is. Strooi er nootmuskaat op, roer door en voeg de prei toe. Even proeven of zout nodig.



NAGERECHT
Moelleux met rum en rozijnen
Vrij vertaald : zoete volmondigheid
 
Ingrediënten: voor 13 personen
160 gr   rozijnen, 6 eetlepels  rum, 2 koffielepels   vanillesuiker, 400 g  witte chocolade,
300 gr   boter, 160 gr  suiker, 8 eieren, 160 gr  bloem 
 Bereiding:
Doe de rozijnen in een kom met 4 eetlepels rum en de vanillesuiker
Laat dit 2 uur wellen
Daarna laten uitlekken
 
Smelt de chocolade met de boter au bain-marie. Voeg de suiker toe en meng dit goed door elkaar. Klop de eieren los en roer ze onder het beslag. Zeef de bloem erbij en ook weer goed mengen. Voeg de uitgelekte rozijnen toe met twee eetlepels rum   
 
Opmaak:
Verdeel het beslag over de 13 vormpjes/bakjes,nadat ze goed zijn ingestreken met boter
Deze vormpjes/bakjes in een koelkast gedurende 1 uur
 Verwarm de oven voor op 200 graden
Zet de vormpjes/bakjes 12 min. in de voorverwarmde oven
 
Opdienen:
Uit de oven nemen
10 min laten rusten
Ontvorm de moelleux op een bordje
Dien onmiddellijk/direct op