oktober 2012.
Voorgerecht:
Milde paddenstoelensoep op basis van kippenbouillon.
Bereidingstijd: 30 min. Aantal personen: 4
Ingrediënten:
1 stokbroodje wit.
1 stokbroodje bruin.
1 pakje kruidenboter.
1 liter kippenbouillon
1 kruidenbuiltje voor kippenbouillon. (Honig)
1 à 2 bouillonblokjes voor kippenbouillon. (Knorr)
Smaakmaker voor kippensoep. (Maggi)
150 gr. champignons.
150 gr. oesterzwammen.
3 sjalotjes.
1 à 2 teentjes knoflook. ( 2 kleine teentjes.)
25 gr. boter
40 gr prei. (ragfijn gesneden.)
Bereiding:
Laat de bouillon (van blokjes) enige tijd trekken met het kruidenbuiltje.
Snijd ondertussen de champignons in plakjes en de oesterzwammen in reepjes.
Maal de sjalotjes en de knoflookteentje(s) met de keukenmachine of de staafmixer tot een soort puree.
Verhit de boter in de pan met dikke bodem en fruit de gemalen sjalotjes/knoflook.
Voeg dan de gesneden paddenstoelen toe en roer voorzichtig om.
Leng aan met de kippenbouillon.
Eventueel wat smaakmaker van Maggi toevoegen. Proef regelmatig de bouillon.
Vlak voor het opdienen de ragfijne prei toevoegen en de soep serveren. (soepkom)
Kruidenboter en gesneden stokbrood (in mandjes) op tafel.
Ondertussen de voorgebakken stokbroden in de oven( Volgens de beschrijving).
In stukjes snijden en op de tafel plaatsen met de kruidenboter.
Materialen:
Keukenmachine of staafmixer.
Kookpan met dikke bodem.
Hoofdgerecht:
Vleesrolletjes met jachtsaus en rodekool.
Bereidingstijd: 45 min. Aantal personen: 4
Ingrediënten:
1 schijfje ananas pp in het gehakt. (zeer fijn snipperen.)
2 halve schijfjes ananas voor de garnering (pp)
2 pakjes Knor jacht saus bij vlees.
400 gr. half- om- half gehakt. ( 100 gr.pp)
8 plakjes schouderham
1 kilo aardappels
1 pot rodekool met appel (660 g). ( diepvries rode kool blokjes)
Paneermeel.
Gehaktkruiden.
1 goudrenet in de rode kool sniiden. (kleine stukjes)
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200 C. ( hete lucht 180 C). Ananas 1 schijf pp afgieten en zeer fijn snijden. ( Sap bewaren)
Saus mix (uit pak) aanmaken met 125 ml. water en 125 ml ananassap.( per zakje)
Gehakt en ananas zeer goed mengen en de gehaktkruiden en paneermeel toevoegen.( niet teveel paneermeel en niet te sterk kruiden, er komt ook nog jachtsaus bij.)
Van gehakt 8 rolletjes vormen en met een hamplakje omwikkelen.
( 2 rolletjes van +/- 50 gr pp.)
In ovenschaal rolletjes met de vouwranden naar beneden leggen.
De rolletjes 20 min. in de ovenschaal. Ondertussen maak je de jachtsaus volgens de beschrijving.
De rolletjes overgieten met de jachtsaus. Nu nog ongeveer 15 min. in de oven.
Aardappels schillen (vast kokend, staat mooier bij het opdienen), wassen en in 20 min. gaar koken.
Rodekool volgens gebruiksaanwijzing bereiden. Snijd de goedrenet erin.
Rolletjes met saus, aardappels en rodekool serveren. Garneer de rolletjes met de halve ananasschijfjes er.
Saus, die over is, in kommetjes op tafel zetten. Ieder neemt saus naar behoefte.
Materialen:
Ovenschaal inhoud ca. 1 ½ liter.
Nagerecht:
Gevulde appel met spijs en kaneel uit de oven.
Bereidingstijd: 15 min. Aantal personen: 4
Ingrediënten:
2 appels: O,5 appel per persoon. (liefst goudrenetten.)
0,5 geklutst ei
Kaneel
Pakje spijs van dr. Oetker (300gr)
IJs: (roomijs.) 2 bolletjes p.p.
Bereiding:
Schil de appels, snijd ze doormidden en haal het klokhuis er uit.
Leg de appels met de bolle kant op een bakplaat ( bakpapier eronder).
Meng in een schaal met je handen het spijs en een half geklutst ei tot het ei volledig opgenomen is.
Draai balletjes van het spijs en stop het in de klokhuisholte van de appel.
Leg ook nog wat spijs bovenop de rand van de appel.
Appels in de voorverwarmde oven op 220 graden C.( hete lucht iets leger.(200 C ).
Goed opletten: Appels uit de oven nemen als het spijs mooi bruin is geworden..
Per persoon een halve appel op een bordje leggen.
Bolletjes ijs ernaast en bestrooien met een beetje kaneel.
Materialen:
Bakplaat.
Bakpapier.
IJslepel.