Lady's dinner November 2012



Dadels gevuld met zuurkool omwikkeld met spek en groene olijf
10 dadels, 50 gram zuurkool, 10 plakjes gerookt ontbijtspek, 10 groene olijven, 15 gram margarine en 10 prikkertjes
Kook de zuurkool circa 10 minuten, spoel deze hierna af met koud water en laat deze uitlekken. Verwijder de pit uit de dadel en vul deze met de zuurkool en rol deze in het plakje ontbijtspek. Smelt de margarine en bak de dadels hierin licht bruin aan. Garneer deze af met een olijf met een prikkertje.

Spiraal van parmaham
Voorgerecht 4 personen
8 plakken parmaham, 100 gram roomkaas, 2 eetlepels pesto een handje bladsla zoals frisee waterkers en veldsla, 2.5 dl. balsamicoazijn, 150 gr suiker, 1 eetlepel olijfolie.
Roer de pesto door de roomkaas en breng deze op smaak met peper en zout. Leg drie lagen plastic huishoudfolie op elkaar en leg dit strak op het aanrecht. Leg hier dakpansgewijs de parmaham op en strijk deze goed glad. Smeer de roomkaas voorzichtig erop uit op de parmaham, leg er wat folie op en strijk de roomkaas glad met een doek. Haal de folie eraf en rol de hamkaaspakket heel strak op tot een mooi rolletje. Leg de rol in de koelkast tot deze stevig is en snijd er dan voorzichtig met een scherp mes plakjes van.

Gegrilde of gebakken gamba’s
4 personen; 12 gamba’s, 1 teentje knoflook, 2 theelepels olijfolie, peper en zout, 1 tomaat, rucola sla, 1 citroen.
Bereiding: marineer de gamba’s in de olijfolie met de knoflook, peper en zout circa een half uur. Verwarm een koekenpan en bak de gamba’s met aanhangend marinade roze van kleur. Drapeer deze op de sla en garneer deze af met citroen en een partje tomaat.




Witlofsoep
5 stronkjes witlof, 2 uien, 1kruimige kokende aardappel, 1 plak gerookte beenham, 1 eetlepel kerriepoeder, 1liter kippenbouillon, wat verse tijm, laurier, peterseliestengels, 1 dl. slagroom, scheutje sherry, een klontje roomboter, zout en peper.
Kook 1 liter water en voeg2 kippenbouillontabletten toe. Pel de uien en snipper ze grof. Verhit een klontje boter in de soeppan en stoof hierin de stukjes ui zonder ze te kleuren. Schil de aardappelen, snijd in grove stukken, voeg de ui toe en laat even meestoven. Zet het vuur laag en leg de deksel op de pan. Maak de witlof schoon en snijd 4 van de stronken in grove stukken, 1 stronkje later fijn snijden. Voeg de grove stukken aan het uimengsel toe en laat op een zacht vuur 5 min. meestoven. Maak een bouquet garni met de peterseliestengels, tijm en laurierblad en laat alles ongeveer 30 min. op een laag pitje meestoven met de groenten. Strooi de kerriepoeder erbij en roer het om. Schenk de bouillon erbij en laat alles ongeveer 30 min. Op een laag pitje sudderen. Verwijder dan het bouquet garni. Mix de soep glad met een staafmixer. Op smaak brengen met zout en peper. Schenk de slagroom in de soep en mix nog even door. Niet meer laten koken! Schenk een scheutje Sherry in de soep. Doe wat van de fijn gesneden witlof in twee soepkommen. Snipper de beenham en eventjes roosteren. Verdeel deze over de soepkommen. Schenk de soep er voorzichtig overheen en dien het meteen op.
( Men kan ook de gerookte zalm i.p.v. beenham snippers )

Pikant stoofpannetje uit de oven
1 kilo riblap in stukken van circa 6 cm lengte, 10 ansjovis, 1 gedroogd pepertje, 2 afgestreken eetlepels bloem, 2,5 dl. balsamicoazijn, 2 teentjes knoflook fijngehakt, 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden , scheutje olijfolie.
Verwarm de oven voor op 100 graden, verhit de olijfolie in een braadpan, bak de stukken riblap aan alle kanten bruin en bestrooi deze met bloem. Verkruimel het pepertje erover, voeg de ansjovis toe en bestrooi het vlees met Italiaanse kruiden, zout en peper. Voeg de knoflook, wijn en azijn toe en schep alles goed om. Zet de pan met de deksel erop 2,5 uur in de oven.





Gegratineerde Zeewolf uit de oven
4 stukken zeewolf van 150 gram, sap van een halve citroen, 2 sneetjes oud wit brood, 100 gram zachte geitenkaas, 200 ml kookroom, 2 eetlepels bieslook (fijn gesnipperd) 2, eetlepels olijfolie, 1 theelepel mosterd, zout en versgemalen peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Wrijf de stuken vis in met citroensap, zout en peper en laat ze even liggen. Verkruimel het brood heel fijn in een keukenmachine. Verkruimel ook de geitenkaas. Meng de mosterd door de kookroom. Vet de ovenschaal in met wat olie, leg de stukken zeewolf erin, schenk de room erover en verdeel hierover de geitenkaas, bieslook en het broodkruim. Sprenkel de olijfolie erover. Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de vis in 15 á 20 minuten goudbruin en gaar.

Worteltjes. (bij de vis)
50 á 60 kleine worteltjes met loof

Rode kool. (bij stoofvlees)
2 Kg. kant en klare rode kool eventueel aan maken met appelmoes of appels.

Aardappel Gratin 6 personen
1 á 2 teentjes knoflook, 25 gram boter, 1 kg vast kokende aardappels, 125 ml. slagroom, 125 ml. volle melk, versgemalen peper, nootmuskaat, 50 gram Gruyére zout, ovenschaal circa 2 liter.
Oven voorverwarmen op 175 graden, knoflook pellen en halveren, ovenschaal inwrijven met de snijvlakken van knoflook en daarna dik invetten met de helft van de boter. Aardappelen in dunne plakjes snijden. De slagroom en melk door elkaar roeren, mengsel op smaak brengen met 1 theelepel zout, peper en nootmuskaat. Aardappelplakjes toevoegen en voorzichtig enkele malen omscheppen, zodat alle plakjes met room zijn bedekt. Aardappelplakjes met schuimspaan in de ovenschaal scheppen, bovenkant gladstrijken, restant van het roommengsel uit de kom erover schenken, aardappels bestrooien met de rest van de boter, in klontjes erover.



Chocolademascarpone met sinaasappel 4 personen
1 reep bittere chocolade (75 gram), 500 gram Mascarpone (trentin), 100 gram poedersuiker, 2 sinaasappels, 4 eetlepels sinaasappelsap en muntblaadje.
Hak of rasp de chocolade in zeer kleine stukjes. Roer de poedersuiker door de mascarpone, was een sinaasappel en rasp de sinaasappel zonder het wit te raken, tot er 1 eetlepel geraspte schil ontstaat. Pers de sinaasappel uit. Verwijder de pitten. Doe de geraspte schil in het sinaasappelsap en laat 2 uur staan. Schil de tweede sinaasappel en snijdt met een scherp mes het vruchtvlees tussen de vliezen uit. Verdeel de mascarpone in 2 porties van 250 gram. Roer de chocolade door de ene portie. Klop circa 4 eetlepels sinaasappelsap met de gemarineerde schilletjes door de rest van de mascarpone tot een lobbig mengsel. Verdeel de chocolademascarpone over de glazen. Leg hier de stukjes sinaasappel op. Dek deze laag toe met de sinaasappelmascarpone, garneer met een blaadje munt.


IJs met warme kersen
6 personen
1 liter ijs, 1 pot kersen zonder pit op sap, 1 dl. bessenjenever, 100 gram suiker, 2 eetlepels aardappelmeel.
Verwarm het sap van de kersen met de suiker en bessenjenever tot het aan de kook is. Meng het aardappelmeel met wat water tot een papje en voeg dit al roerend toe aan het warme kersensap. Breng het aan de kook, voeg daarna de kersen toe. Snijd het ijs in plakken en leg er een eetlepel warme kersen op.

Koffie/thee met Bonbons.l