Januari 2013
Voorgerecht
Gevulde paddenstoelen met italiaanse salade
Heerlijke gevulde paddenstoelen met gedroogde tomaten, olijven en gorgonzola. Echt iets voor de liefhebber van de Italiaanse keuken. Lekker als voorafje, maar ook als hoofdgerecht met een salade en een soepje vooraf of bij de lunch!
Bereidingstijd: 20-30 minuten
Keuken: Italiaanse keuken
Soort:
Smaak: Hartig
Ingrediënten:
4 portobello paddenstoelen of hele grote champignons - 100 gr Parmaham - 4 gedroogde tomaten op olie - 4 el zwarte olijven zonder pit - 50 gr gorgonzola of zachte geitenkaas - kruim van een witte boterham - 2 eieren - 3 eetl slagroom of koffieroom - 2 eetl fijngehakte basilicum - zout en peper
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200 graden. Meng ham, tomaten, olijven, kaas, fijngehakte stelen van de paddenstoelen en broodkruim door elkaar. Klop de eieren los en kruid deze met peper, zout en basilicum. Doe alles door elkaar en vul hiermee de paddenstoelen. Ongeveer 20 minuten bakken in het midden van de voorverwarmde oven.
Hoofdgerecht
Italiaans varkensvleesgerecht uit de romertopf
Een heerlijk en apart varkensvleesgerecht uit de Italiaanse keuken. Goed te combineren met pasta en salade. Door gebruik van de Romertopf mengen de smaken en geuren goed, maar ook in een "gewone" ovenschaal bereik je een goed resultaat.
Bereidingstijd: Langer dan 1 uur
Keuken: Italiaanse keuken
Soort:
Smaak: Zacht en romig
Ingrediënten:
500 gram varkensfilet; ca. 250 gram rijpe (pomodoro- of vlees-)tomaten (je kunt ook gepelde tomaten uit blik gebruiken, dan hoef je ze niet te koken/ontvellen); 250 gram (kastanje)champignons; 8-10 plakken gekookte (schouder)ham; 1-2 tenen knoflook; tijm, rozemarijn en salie; 125 cl (=kopje) zure room of turkse yoghurt; 1 eetlepel tomatenketchup of tomatenpuree; 100 gram geraspte (knoflook- of parmezaanse) kaas. Eventueel wat mozzerella...
Bereiding:
Bekleed de natgemaakte Romertopf met de gekookte ham. Leg hierop om en om een laag vlees en een laag groentemengsel. Strooi tussen iedere laag geraspte kaas. Dek het geheel af met de ham. Vermeng de room met de fijngehakte knoflook, kruiden en de ketchup en giet dit mengsel over de ham. Eventueel beleggen met wat mozzerella. Leg de deksel op de schotel en plaats deze in een koude oven die op 225 C. Smoor het gerecht gaar in ca. 1 uur.
Nagerecht
Crepes
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de crepes: 125 g bloem 40 g vanillesuiker 2 eieren snufje zout 0,5 dl melk 4 bolletjes vanille-ijs Voor de saus: 100 g suiker 2 dl Grand Marnier 4 dl sinaasappelsap 1 vanillestokje aardappelzetmeel
Voorbereiding
Meng in een kom de bloem met de vanillesuiker, voeg de eieren en een snufje zout toe en giet de melk erbij. Maak het beslag zo vloeibaar als je de dikte van de flensjes wilt hebben. Roer het geheel goed door tot een mooi beslag ontstaat en laat dit enige tijd rusten.
Bereidingswijze
Bak flensjes van het beslag in een kleine koeken? of crepepan en warm deze a la minute door in de oven. Laat in een pan de suiker smelten en vervolgens karameliseren. Voorkom dat de suiker aanbrandt. Blus de karamel af met de Grand Marnier, laat dit even inkoken en giet vervolgens het sinaasappelsap erbij. Breng het geheel aan de kook, voeg het opengesneden vanillestokje toe en laat de saus zachtjes trekken (snijd het stokje overlangs open, haal het merg eruit en voeg dit aan de saus toe evenals het stokje zelf). Schuim de saus af en bind deze met een beetje aangelengd aardappelzetmeel. Recept uit het boek ′Denise′ van Denise Mooy.
Serveertips
Serveren Leg de warme flensjes op borden. Leg er een bolletje vanille-ijs per persoon op. Schenk de saus erbij en serveer met sinaasappelpartjes. Deze kunnen eventueel verwarmd worden in de saus. Drinksuggestie Geef er voor de volwassenen een glaasje Grand Marnier bij.