12 maart 2013



Voorgerecht



Recepten voor 4 personen
garde

Witlofsalade met gorgonzola,peer en walnoten



Ingrediënten

2 struikjes witlof
2 struikjes rodlof
50 gram walnoten grof gehakt
1 niet te rijpe peer,in reepjes
100gram gorgonzola, verkruimeld
1 el balsamicoazijn
2 el olijfolie
2 el fijn gesneden peterselie

Bereiding

Haal de blaadjes van de witlof
Houd een paar kleinere blaadjes achter en snijd de rest in reepjes
meng de reepjes witlof met de walnoten, peer en kaas.
Breng de salade op smaak met azijn, olie ,peper en zout
garde

Hoofdgerecht



Gumbo met garnalen



Ingrediënten

  • . 2 el olijfolie
  • 1 stuk ontbijtspek (200 g), in dunne plakjes
  • 75 g winterpeen, geschild
  • 1 stengel bleekselderij, in boogjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 20 g boter
  • 35 g bloem
  • 650 ml kippenbouillon, koud (van tablet)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 zak zoutwatergarnalen groot (500 g, diepvries), ontdooid
  • 1 zakje bosui (3 stuks), in dunne ringetjes
Bereiding

  • 1 1. Verhit de olie in een ruime braadpan en bak het spek 8 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Snijd ondertussen de winterpeen in blokjes van 1 x 1 cm. Voeg samen met de bleekselderij, ui en knoflook toe en bak nog 5 min. Voeg de boter toe en laat smelten. Doe de bloem erbij en bak al roerend nog 10 min. op laag vuur.
  • 2. Schenk de bouillon in de pan en breng al roerend aan de kook. Voeg de tomaten toe en laat op heel laag vuur 1 uur stoven met de deksel schuin op de pan.
  • 3. Pel daarna de garnalen en verwijder het darmkanaal. Doe samen met de bosui in de soep en laat op heel laag vuur in nog 10 min. gaar worden. Traditioneel serveert u de gumbo met gekookte rijst, maar met brood is het ook lekker.

Nagerecht



garde


Pecan-karamelijs met chocoladesaus




Ingrediënten

  • 30 g pecannoten (bakje 115 g) +
  • 1 rode peper +
  • 1 bekertje slagroom (125 ml) +
  • 1 zakje vanillesuiker +
  • 1 tablet pure chocolade (100 g), in stukjes +
  • 4 bolletjes roomijs pecan-karamel (bak 1 liter) +
  • 4 chocolate chip cookies puur (rol 200 g) +


Bereiding
Rooster de pecannoten 3 min. in een koekenpan zonder olie of boter. Laat afkoelen op een bord. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Doe het vruchtvlees van de peper met de slagroom en vanillesuiker in een steelpan. Breng op laag vuur aan de kook en houd 5 min. tegen de kook aan. Schenk door een fijne zeef in een andere steelpan. De peper heeft nu de slagroom licht pittig gemaakt. Doe de chocolade bij de nog hete slagroom en laat al roerend smelten. Schep het ijs in 4 kommetjes of glazen. Schep er wat chocoladesaus over en verkruimel de koekjes erover. Bestrooi met de pecannoten en serveer direct.