`december 2013
Voorgerecht
Goulashsoep
Ingrediënten. ( VOOR 12 PERSONEN )
-1 kg. Rundergehakt
-4 Uien gesnipperd.
-4 teentjes knoflook, fijngehakt.
-4 el. bloem
-5 dl. water
-800 gr. tomatenblokjes op sap.
-2 wortels, fijngehakt.
-450 gr. rode paprika’s , gegrild, zonder velletjes, zaadlijsten en zaadjes, gehakt.
-2 theelepels paprikapoeder.
-1/2 theelepel karwijzaad
-mespunt gedroogde oregano
-2 liter rundvleesbouillon
-120 gr. tagiatelli in stukjes. (event. Rijst.)
-koriander of basilicum ter garnering.
Bereiding
Verhit de olie in een grote en wijde pan op een middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe en strooi er peper en zout over. bak het vlees lichtbruin.
Zet het vuur lager en voeg de uien en het knoflook toe. Bak het geheel ongeveer 3 minuten onder veelvuldig roeren tot de ui glazig is. Roer de bloem erdoor en bak het geheel nog 1 minuut.
Voeg het water toe ( schraap goed over de bodem van de pan ) .
Roer de tomaten, de wortel, de paprika, het paprikapoeder, de karwijzaden, de oregano en de bouillon erdoor.
Breng het geheel net aan de kook.
Zet het vuur lager en laat het geheel onder af en toe roeren ongeveer 45 minuten pruttelen, of tot de groenten gaar zijn.
Voeg de tagliatelle toe en laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken, tot de pasta gaar is.
Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
Schep de soep in warme borden en strooi er ter garnering wat koriander over.
Hoofdgerecht
Ovencurry met wintergroenten en vis.
( 4 personen.)
Bereidingstijd: +/- 80 min. Aantal pers: 4
Ingrediënten:
75 gr. rijst. p.p. (in de vorm van een bolletje opdienen.)
bospeentjes. (3 à 4 p.p. als garnituur)
½ knolselderij. ( let op de grootte)
1 à 2 pastinaken. ( ligt aan de grootte)
300 gr. spruitjes.
2 rode uien in niet te grove flinters.
2 eetlepels groene currypasta. ( Pas op niet teveel)
400 ml. kokosmelk.
800 gr tilapia filet, of een andere vis.
Handvol verse koriander of basilicum.( groen).
Bereiding
Zet de oven aan op 180 gr. 10 min voorverwarmen.
Snijd de knolselderij en pastinaak in niet te grote dobbelsteentjes ( stukjes).
Doe dit met de schoongemaakte spruitjes (spruitjes halveren) en de niet te grof gesneden uien in de ovenschaal , groot genoeg om straks de visfilets naast elkaar in te vlijen zonder ze dubbel te leggen.
Roer de currypasta los met de kokosmelk en eventueel een beetje zout. Houd je van echt pittig eten, vergeet dan het zout en neem extra currypasta (bevat ook zout).
Gebruik een paar eetlepels, om de vis mee in te smeren; zet de vis daarna koel weg. Verdeel de rest over de groenten. Schenk er water bij tot de groenten ongeveer onder staan en meng alles goed. Dek af met aluminiumfolie en stoof dit 55 min. in de oven.
Zet dan de oven op 200 gr., leg de visfilets boven op de groenten en bak het geheel folieloos nog 12 minuten.
Kook de bospeentjes bijtgaar. Eventueel met het kroontje er aan.
Kook de rijst volgens het voorschrift. (Lassie toverrijst voldoet prima)
Serveer op een voorverwarmd bord:
Leg een bolletje rijst op het bord en garneer met de bospeentjes.
Schep de vis en groenten op het bord.
Bestrooi daarna het gerecht ( de vis) met wat koriander of basilicum.
Serveer met een glas droge witte wijn ( Oude Kaap klassiek b.v.) en eventueel water.
Nagerecht
Tropische fruitsalade met passievruchtenroom.
( voor 8 personen )
Ingrediënten;
-2 rijpe mango’s
-4 rijpe kiwi’s
-2 schaaltjes ananasstukjes
-2 el. gembersiroop
-250gr. mascarpone
-3 passievruchten
-50 gr. poedersuiker.
Bereiding;
-mango schillen en in blokjes snijden.
-kiwi schillen en in plakjes snijden.
-in schaal mango, kiwi, ananas en gembersiroop mengen.
-mascarpone in bakje scheppen.
-passievruchten doormidden snijden en boven de mascarpone uitlepelen.
-poedersuiker toevoegen en door elkaar kloppen.
-tropische fruitsalade serveren met deze room.