September 2014
Voorgerecht
Zalmtaartje
(4 pers)Ingrediënten
2 ons gerookte zalm
½ komkommer
½ rode peper
1 limoen
1 bosje koriander
4 bosuitjes
Bereiding
Snijd alle ingrediënten zeer fijn. Limoenschil raspen en wat sap uitpersen. Alles goed mengen en 1 uurtje laten staan.
Daarna in metalen ring laagje scheppen. Met stampertje of glas aandrukken en ring weghalen. Mooi staat het om twee streepjes met decoratiesaus te trekken (b.v. truffelchocolade).
Soep
Paddenstoelenbouillon
(8 pers)Ingrediënten
1 bakje champignons
1 paddenstoelenbouillonblokje
Handvol gedroogde paddenstoelen
Verse kruiden zoals rozemarijn, lavas, marjolein e.d.
Kookroom of melk
Bereiding
Zet een flinke pan met water op. Bouillonblokje erin. Aan de kook brengen.
Temperatuur naar beneden. Gedroogde paddenstoelen erbij. Champignons halveren en er bij doen. Maak een bosje van de kruiden (dus niet klein snijden). Bindt het met een touwtje vast en zet met de stelen omhoog in de bouillon. Daarna paar uur laten trekken. Bouillon zeven. Melk of room schuimig kloppen en op de bouillon scheppen.
Hoofdgerecht
Italiaanse mosselen
(2 pers)Ingrediënten
1 bak mosselen
2 wortels
1 ui
4 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij
Verse basilicum
Verse tijm
Gedroogde tijm
Gedroogde Italiaanse kruiden
1 gedroogd chilipepertje
Tomaten
1 blikje gepelde tomaten
1 fles witte wijn
1 laurierblaadje
Bereiding
Mosselen in bak met water doen. Snijd wortelen, ui, knoflook, bleekselderij en tomaten klein. Fruit in de olijfolie. Voeg de witte wijn toe, voeg alle kruiden toe. Verkruimel chilipepertje. Voeg blik tomaten toe en de witte wijn. Breng aan de kook. Mosselen nakijken. Kapotte schelpen weggooien. In de pan en de kook er over heen laten komen. Schudden en omscheppen en nogmaals kook er overheen. Zout en peper er op. Saus is superlekker met een stukje brood.
Nagerecht
Advocaatsaus
(8 pers)Ingrediënten
1 beker slagroom
Fles advocaat
Basterdsuiker
Koenjit of kurkuma
Bereiding
Slagroom lobbig kloppen samen met de suiker en de koenjit.
Even proeven en anders wat suiker erbij (niet te zoet maken). Daarna advocaat erbij. Weer proeven. Moet naar advocaat smaken maar ook weer niet te erg. Meestal zijn 5 eetlepels voldoende.
IJs