Oktober 2014
Voorgerecht:
Uiensoep op z’n ”Frans”,
voor 12 personen.
Ingrediënten:
- 2 ½ liter water., 1½ pond mager soepvlees.
- 2 kruidenbuiltjes van Honig. (voor vleesbouillon)
- 4 à 5 bouillonblokjes van Knorr. (rundvlees bouillon)
- 10 flinke uien. 1 grote rode paprika. (eventueel 2 kleine)
- Paprika poeder. Hoeveelheid naar keuze, zie beschrijving)
- ½ pond boter. (margarine, halvarine, croma of roomboter)
- 350 ml à 400 ml Dujardin vieux.( premium vieux extra Blue label)
- Geraspte kaas. (belegen)
- Als je 2 pannen gebruikt moet je alle ingrediënten halveren!
Bereiding:
Op een klein vuurtje koud water met het soepvlees opzetten. De kruidenbuiltjes in het water hangen. Dit moet 4 à 5 uur trekken. De bouillon moet nu heet zijn.
Na deze tijd het soepvlees uit de bouillon halen. De kruidenbuiltjes verwijderen en de bouillon m.b.v. een natte lauwwarme theedoek zeven.
Het vlees met lauw water afspoelen en zolang in een schaal bewaren.
(Doe ik thuis). In de ”Eigen Herd” gaan we verder…..
De bouillon weer op het vuur zetten en 2 à 3 bouillonblokken toevoegen.
Een bakpan met ongeveer 125 gr. boter opzetten.
De uien schoonmaken, halveren en in halve ringen snijden.
De uien bakken in de pan. (eventueel gebruik je 2 pannen, dan gaat het sneller.)
De uien goed bakken, glazig en wat bruinig.
Doe er op gevoel….. paprikapoeder bij, vooral ook voor de kleur.
De paprika schoonmaken en in reepjes van +/- 1½cm snijden.
Voeg de gesneden paprika toe en bak ze een paar minuten mee.
Vuur hoog, goed roeren en een scheut vieux (+/- 300ml)toevoegen.(blussen)
Daarna doe je de gebakken uien en paprika in de bouillon.
Van het vlees maken we in reepjes, de eventuele vetdeeltjes of zenen verwijderen.
Maak in de zelfde pan 125 gr. boter heet en bak op hoog vuur de vleesreepjes lekker bruin. Mag best een beetje hard bakken, maar niet verbranden.
Doe het gebakken vlees in de soep en laat alles nog een half uurtje op het vuur staan.
Controleer de smaak en voeg eventueel bouillonblokken en/of vieux toe.
Dien de hete soep in voorverwarmde soepkommen op.
Naar keuze kan men er zelf geraspte kaas op strooien.(licht belegen.)
Stokbrood met kruidenboter erbij serveren.
Bijgerechten:
Aardappel gratin, rode kool, spruiten.
4 personen
700 gr aardappels of aardappelschijfjes, 250 ml slagroom,
250 ml crème fraiche, 150 gr spekblokjes,
150 gr geraspte kaas, Nootmuskaat, peper, zout, knoflook en boter
Bereiding
Bak de spekblokjes in een koekenpan en laat ze daarna uitlekken;
Smeer een ovenschaal in met boter en leg de aardappelschijfjes er in;
Meng in een kom de slagroom en crème fraische en voeg naar smaak peper,zout, knoflook en nootmuskaat toe;
Roer vervolgens de uitgelekte spekblokjes en 100 gr geraspte kaas door het mengsel;
Schenk het geheel over de aardappelschijfjes;
Strooi er daarna de overgebleven geraspte kaas overheen;
Een oven voorverwarmen op 200 graden en daarna de schotel gedurende 35 minuten er in plaatsen.
Opmerking:
Gebruik 3 ovenschalen bij het klaar maken van dit gerecht.
Rode kool komt uit een pot en hoeft geen toelichting.
Spruitjes preparen volgens de groep die hiervoor is aangesteld.
Er is van uit gegaan dat iedereen +/- 100 gram rode kool eet en ook +/- 100 gram spruitjes.
Hoofdgerecht:
Draadjesvlees
4 personen
Benodigdheden: +/- 900 gr riblappen,250 gr croma, cayennepeper,knoflookpoeder,kerriepoeder,paprikapoeder en zout
Bereiding
Wrijf de riblappen aan beide zijden in met genoemde kruiden.
Verwarm 250 gram croma tot deze bruin wordt.
Schroei op een hoog vuur de riblappen aan beide zijden dicht.
Leg de riblappen in een ovenschotel en giet de croma er bij en laten afkoelen.
Gaar de riblappen in een voorverwarmde oven op 170 graden gedurende 120 minuten. Elk half uur het vees omdraaien.
Controleren of het vlees gaar is en zo niet nog 30 minuten garen.
Opm.
Het dicht schroeien is al gedaan en ook zijn de riblappen gedurende 2 keer 30 minuten gegaard.
Er resteren dus nog 60 minuten.
De overmaat aan (boter) jus niet weg gooien. Kan hergebruikt worden.
Nagerecht
Profiterolles.
Ingrediënten:
- 16 slagroomsoesjes (diepvries, ontdooid)
- 2 marsen
- 2 eetlepels volle melk
- Poedersuiker.
Bereiding:
Stap 1.
Maak op 4 borden een klein soesjes torentje door 3 soesjes in een driehoek tegen elkaar te leggen en er eentje bovenop te leggen.
Stap 2.
Snijd de marsen in stukjes en doe in een steelpan. Verwarm op een laag vuur totdat de chocolade helemaal gesmolten is en er een egale saus is ontstaan.
Stap 3.
Schenk de saus over de torentjes. Bestrooi met wat poedersuiker