December 2014



Voorgerecht


garde

Witlofsalade met blauwe kaas



witlof 50 gr walnoten
100 gr blauwe kaas
1/2 eetl. mosterd
1 eetl. balsamico azijn
3 eetl. olijfolie
2 peren
1 eetl. honing

Snij de lof in schuine reepjes. Rooster de walnoten in een droge pan Klop de ingrediënten voor dressing door elkaar schep de dressing en helft kaas en noten door de witlof verdeel de peren erover en bestrooi met de rest van noten en blauwe kaas lekker met stokbrood

Hoofdgerecht


garde

Zalm en croute


Zalmfilet
Sap en rasp van 1 citroen
2 teentjes knoflook fijne gehakt
4 eetl. gehakte peterselie
4 ansjovis filets fijn gehakt
2 eetl. olijfolie
6 plakjesdiepvries bladerdeeg
2 eieren losgeklopt
Bakblik

Bereiding

Snij de zalm in 4 porties en dept ze droog Verwarm de oven voor op 200 graden Besprenkel de zalm met citroensap en bestrooi met een beetje zout en peper Meng de citroenrasp, knoflook en peterselie ansjovis en1 eetlepel olijfolie tot een gremolata Leg 4 plakjes deeg naast elkaar leg de zalm op  verdeel  de gremolata er over en besprenkel met de rest van de olie. Best rijk de randen van het deeg met ei Prik gaatjes in de andere plakjes deeg leg deze  erop en druk de randen op elkaar met tanden van vork. Snij visjes uit de laatste plak en plak ze met ei op de zalmpakjes Best rijk het deeg met de rest van het ei. Ongeveer 20 min in de oven Lekker met venkelsalade met sinaasappel Parmezaanse kaas en rucola


Nagerecht


garde

Schwarzwalder trifle


2 potten kersen zonder pit
2 chocolade cake dun gesneden
50 ml kirsch
1 pot kersenjam
400gr kant en klare chocolade mousse
250 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
1/2 heel kaneelpoeder
250g mascarpone
100 g pure chocolade geschaafd
Vierkante glazen hoge schaal

Bereiding

Giet kersen af. Beleg de bodem van de schaal met plakjes cake Besprenkel de kersen met de kirsch en verdeel ze over de cake in de schaal Besmeer de overige plakken cake met Jam en leg deze over de kersen Verdeel de mousse over de cake leg nog wat cake er op. Zet de schaal in koelkast Klop de slagroom met vanille suiker en kaneel lobbig en spatel de mascarpone erdoor Verdeel dit over de trifle en strijk glad, ganeren met chocolade