Februari 2015
Voorgerecht.
Gegratineerde reuzen champignons.
Ingrediënten
13 reuzen champignons.
200 gram gekookte ham.
2 eieren
50 gram boter.
50 gram Bloem
½ litermelk.
100 gram geraspte kaas.
3 eetlepels peterselie.
3 eetlepels bieslook.
1 blikje gedroogde tomaat en rucola sla .
Bereiding.
Maak de champignons schoon en verwijder de stelen uit de hoedjes.
Hak de stelen en de ham zeer fijn en meng het met de peterselie,bieslook de eierdooiers en een snufje zout tot een smeuïge massa.
Vul hiermee de hoedjes en leg ze in een beboterde schaal.
Maak een sausje van de boter, bloem , melk een snufje zout , peper en geraspte kaas.
Schenk het sausje over de champignons en bestrooi ze licht met een beetje paneermeel.
Zet ze 25 minuten in een voorverwarmde oven van 225 graden .
Garneren met een beetje rucola sla en gedroogde tomaat op voorverwarmde borden.
Hoofdgerecht
Spitskoolstamp.
( 6 personen )Ingrediënten
1 ½ kg . aardappelen.
1 flinke spiskool.
400 gram gehakt.
400 gram verse worst.
5 rode uien , Zout , peper , mosterd , crème frais.
Bereiding.
Schil de aardappelen en kook ze gaar samen met de fijn gesneden spitskool , gesnipperde uien en een beetje zout.
Bak het gehakt rul . maak op smaak met zout en peper. ( gehakt kruiden )
Bak de verse worst.
Als de aardappelen en spitskool gaar zijn .afgieten goed laten uitlekken . stampen ,roer er het gehakt en crème frais er door , breng op smaak met mosterd.
Haal de verse worst uit de pan en maak van het braadvet volgens de aanwijzing op het jus pakje een lekkere saus .
Serveren op voorverwarmde borden.
Boerenkoolstamport .
2 ( 6 personen )Ingrediënten
Ruim 1kg. Aardappelen
900 gram boerenkool.
3 rookworsten.
100 gram havermout.
250 gram spekblokjes.
Zout.
Peper.
Melk.
Azijn.
Bereiding.
Spekblokjes uit bakken.
Breng in een pan water aan de kook en doe de boerenkool erbij. Als de kool geslonken is schuif dan de kool naar een kant en doe dan de helft van de aardappelen erbij schep de kool op de aardappelen en dan de overige aardappelen in de pan.Voeg zout en peper toe.Leg de worst er bovenop en laat dit 15 minuten koken en voeg dan de havermout toe . Kook alles dan tot het gaar is. Haal de worst uit de pan, goed afgieten , voeg wat melk toe en Stamp alles fijn , maak op smaak met de uitgebakken spekjes een beetje azijn en eventueel nog wat zout en peper .
Serveren op voorverwarmde borden.
Nagerecht.
( 13 personen )
Warme appeltjes met vanillevla.
Ingrediënten
13 appels (elstar )
Kaneelpoeder.
200 gram rozijnen (wellen )
100 gram walnoten. ( hazelnoten )
3 eetlepels vloeibare boter.
Vanillesuiker.
Bereiding.
Appels goed wassen ( schillen mag ook ) en klokhuis uit appels boren. Appels aan binnenkant bestrooien met kaneelpoeder. Walnoten noten grof hakken en mengen met rozijnen en margarine.Voeg ook naar smaak wat baterdsuiker toe.
Appels vullen met het mengsel en in een schaal zetten. Afdekken met aluminiumfolie.Zet ze daarna 30 minuten in een voorverwarmde oven van 225 graden. ( magnetron 600 watt onafgedekt 4 min. Voor 2 appels )
Lauw warm serveren met vanillevla op voorverwarmde borden.
Ingrediënten
Voor de Vla.
1 liter volle melk.
40 gram custard,
2 zakjes vanillesuiker aanvullen met basterdsuiker tot 60 gram ,
2 eierdooiers ,
snufje zout.
Bereiding.
Meng de custard met de suiker, eierdooiers en een snufje zout met een beetje melk in een schaaltje tot een egaal dik papje . Doe er nu nog een beetje melk bij en roer weer tot een waterig papje . Giet de koude melk in een ( steel ) pannetje en schenk het papje erbij.
Breng de melk op een laag vuurtje onder voortdurend roeren aan de kook. Nog enkele minuten laten koken . Blijf roeren en zorg dat het niet aanbrand.