april 2015.
Amuse:
Honing kip spiesjes in een glaasje.
Ingrediënten kip: voor 14 personen.
500 gr. kipfilet
2 eetlepels honing
2 theelepels pittige mosterd
2 eetlepels olijfolie
1 gele paprika
2 rode uien
Peper en zout
100 gr. sla
Ingrediënten dressing:
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing
1 eetlepel citroensap
Materialen:
Prikkers
Glaasjes
Bereiding:
*Snijd de kip in kleine stukjes, meng de honing, mosterd olijfolie en peper en zout door elkaar en schep de kip er doorheen. De kip 20 minuten afgedekt in laten marineren in de koelkast.
*Snijd de paprika en de rode uien fijn.
*Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en schep door de sla.
*Voeg hier ook de fijn gesneden uien en paprika toe.
*Prik 2 à 3 stukjes kip aan een prikker en bak deze in een koekenpan of oven mooi goudbruin.
*Verdeel de sla over 14 glaasjes en steek er een prikker met kip in.
Deze amuse kan zowel warm als koud geserveerd worden.
Voorgerecht:
Carpaccio van tonijn.
Ingrediënten: voor 8 personen. (Verdelen over 14 pers.)
500 gr. verse tonijn filet. (eventueel licht gebakken!!!!)
4 el. limoensap
2 el. honing
12 el. druivenpit olie of andere slaolie
Zout en peper naar smaak
Sla, groenten en fruit:
2 zakjes gemengde slablaadjes
2 pompelmoezen ( geschild, gesegmenteerd en van vellen ontdaan: het extra vrijgekomen sap apart houden voor de dressing. Minstens 1 el.
Fijn gesneden venkelblaadjes
Bereiding:
*Meng de slablaadjes met de fijn gesneden venkel en stukjes pompelmoes in een grote kom.
*Snijd met een zeer scherp mes de tonijn filet in zo dun mogelijke sneden.
*Leg de sneetjes tonijn op een bord, en strooi er de rest van de sla groenten over.
*In een apart kommetje meng je de limoen met de honing en het pompoen sap, peper en zout. Onder voortdurend kloppen meng je de olie toe.
*Besprenkel de dressing over het bord en serveer je carpaccio van tonijn onmiddellijk.
Opmerking: Zout maakt elke salade slap, dus voeg de dressingpas toe net voor het serveren.
De voorbereide carpaccio verdelen over 14 bordjes.
Soep:
Limburgse aspergesoep.
Bereidingstijd 45 minuten.
Wachttijd 30 minuten.
Ingrediënten: voor 8 personen. (Verdelen over 14 pers.)
2 l. water
750 gram ongeschilde asperges. (stukken)
2 kip bouillontabletten
60 gram boter
60 gram bloem
2 gekookte eieren
8 el. slagroom
gerookte zalmsnippers
Bereiding:
* Was de asperges, schil ze en snijd het onderste stukje eraf. Breng de asperges met de schillen en de bouillontabletten aan de kook. Neem na 15 minuten de asperges ui de pan en laat de schillen nog 30 minuten op laag vuur doorkoken. Zeef het kookvocht en gooi de schillen weg.
* Snijd de gekookte asperges in kleine stukjes. Smelt in een soeppan de boter, strooi de bloem erover en roer die door de boter. Laat de boter even bruisen en voeg al roerend scheut voor scheut het kookvocht van de asperges erbij (schenk de volgende scheut er pas bij als de vorige volledig is opgenomen) Laat de soep 15 minuten op laag vuur doorkoken.
* Prak de gekookte eieren met een vork fijn. Voeg het ei, de
aspergestukjes en de slagroom toe aan de soep.
* Breng het geheel op smaak met zout en peper.
* Doe de soep in wijnglazen ( +/-140 ml) en strooi er dan wat peterselie en zalmsnippers over.
De bereide soep wordt verdeeld over 14 wijnglazen.
Hoofdgerecht:
Asperges met Hollandaise saus, ham en ei.
Bereiding: tijd 30 minuten.
Ingrediënten voor: 14 personen.
5 kg witte geschilde asperges
400 gr. boter
14 aardappelen (nieuwe)
28 eieren
5 cl balsamico azijn
45 cl witte wijn
14 plakken achterham.
Bereiding:
* Breng in een ruime pan water aan de kook en voeg een klontje boter en wat zout toe.
* Voeg als het water kookt de asperges toe en breng het opnieuw aan de kook.
* Draai het vuur laag en dek de asperges af met een vel wit keukenpapier en laat deze 10 min. zacht door koken, laat daarna de asperges nog 10 min. in het hete vocht rusten.
* Kook ondertussen de aardappelen (niet doorsnijden) in 8 min. gaar en de helft van de eieren hard.
* Split de rest van de eieren. (eiwit wordt niet gebruikt)
* Klop de dooiers goed los en klop de azijn en de wijn erdoor.
* Smelt de rest van de boter.
* Zet een lage, brede pan op een laag vuurtje en klop het eimengsel op tot een saus.
* Haal de pan van het vuur en breng het mengsel op smaak met wat zout.
* Schenk er al kloppend beetje bij beetje de gesmolten boter bij tot er een luchtige en gebonden saus ontstaat.Pel de hardgekookte eieren en snijd ze doormidden, snijd ook de gekookte aardappelen doormidden.
* Leg op ieder voorverwarmd bord 6 à 7 asperges, leg er een plak ham over en leg 2 halve eieren en 2 halve aardappelen ernaast en schenk er wat lauwwarme hollandaise saus over
Nagerecht:
Oma's Paas verrassing.
(14 personen)
Ingrediënten:
1 ½ liter slagroom
1 fles advocaat
Grote reep chocolade (puur)
Bereiding:
Klop de slagroom lobbig
Spatel de advocaat erdoor
Verdeel over 14 schaaltjes de slagroom met advocaat
Plaats de schaaltjes in de koelkast
Rasp de chocolade tot schilfers.
Haal de schaaltjes uit de koelkast als je ze opdient en strooi de geraspte chocolade over de slagroom met advocaat.
Bij al deze gerechten, past een lekkere witte wijn. (droge!) Dus………
Smakelijk eten;
Mari v.d. Wijst
Jan van Vonderen
Frans Guelen