Oktober 2015


Amuse

garde
Rode bieten creme

Ingrediënten:

4 rode bieten

250 ml Creme Fraiche
Balsamicoazijn vermengd met appelstroop (op smaak)

Bereiding

Schoonmaken (ongekookte bieten):

Draai het loof van de bieten af en snijd de worteltjes er af.  
Boen de bietjes onder de stromende kraan met een borsteltje goed schoon, anders smaken de bieten gronderig.

Basisrecept (bieten koken):
Doe de schoongemaakte bieten in een pan en vul af met water tot de bieten net onder staan. Doe er 3 laurierbladeren per kilogram bieten bij.
Breng de bieten aan de kook, let goed op, de bieten koken snel over. Leg een deksel op de pan en kook de bieten gaar, Afhankelijk van de oogsttijd en grootte van de bieten kan dit 40 minuten - 1 uur duren. 
Prik met een schilmesje in de bieten om te controleren of ze van binnen helemaal zacht zijn.
Giet de gare bieten af, vul de pan met koud water en laat de bieten afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. 
Pel het vel van de bieten af (knijp er in - ze horen zo 'uit de jas te floepen').

250 ml creme fraiche samen met de kleingesneden bieten met de staafmixer pureren. Naar smaak peper, zout en balsamicoazijn vermengd met appelstroop toevoegen.
In kleine glaasjes serveren. Koud serveren


Soep


garde

Paddenstoelensoep

Ingrediënten:

150 gr, boter
450 gr. kastanjechampignons
300 gr. Gemengde paddestoelen
6 st. sjalotjes
6 el witte bloem
1500 ml kippenbouillon
375 ml kookroom
375 ml melk

Bereiding

boter smelten, de helft van de kastanjechampignons fijn gesneden, 5 min bakken, totdat ze zacht zijn

Gemengde paddestoelen fijn gesneden 5 min bakken, fijngesneden sjalotjes toevoegen.

Witte bloem toevoegen tot een glad papje.
kippenbouillon toevoegen en met staafmixer fijn maken.
Andere helft kastanjechampignons in grotere stukken toevoegen, steeds roeren,5 min laten inkoken tot een dikke pruttelende soep.
kookroom erdoor roeren
melk erdoor roeren
Zout en peper naar smaak
Opwarmen maar niet laten koken




Hoofdgerecht


Porties: 14
garde

Eendenborst



Ingrediënten:

  • 14 eendenborsten a 150 gr met de huid
  • 4 sinaasappels
  • boter/olie om te bakken
  • zout en versgemalen peper naar smaak
  • 150 ml Grand Marnier
  • 500 ml slagroom
  • 6 theelepel kippenbouillon
6 eetlepel balsamico azij

Bereiding

Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 
Snijd de eendenborsten in plakjes. Voeg het bakvocht toe aan de saus, voeg dan de reepjes eendenborst toe en serveer.
Bestrooien met zout en peper

Serveren met een bedje van waterkers met dressing van (rucolasla, knoflookteen, el honing, tl mosterd, halve citroen, 1dl olijfolie, halve tl zout met staafmixer)


Bijgerecht


garde

Knolselderij koeken



Ingrediënten:

3 kg knolselderij
8 st. eieren
5 el bloem

Bereiding:
knolselderij, fijn raspen
eieren kloppen en door mengsel mengen
bloem erover strooien, zout en peper naar smaak
Flinke hoeveelheid olie verhitten
3 kleine bergjes van mengsel los van elkaar in pan
Totaal 36 koekjes, 3 koekjes per man
Met spatel plat drukken, aan beide zijden goud bruin bakken
Op warmte houden in oven



Nagerecht


garde

Yoghurt-bananen-honing-walnoten



Ingrediënten:

Griekse/Turkse yoghurt
Vloeibare honing
8 st. rijpe bananen
28 Walnoten

bereiding:

yoghurt goed los kloppen
Vloeibare honing
bananen in dunne plakjes snijden
Walnoten in grove stukken hakken
Brede niet al te hoge glazen
Vullen: Yoghurt-banaan-walnoten-honing
Nogmaals Yoghurt-banaan-walnoten-honing
In koelkast plaatsen